Skip to content
Δίκτυο Επιχειρήσεων Προϊόντων Ελαιολάδου Κρήτης
Αρχική Σελίδα arrow Παραλίες - Νησάκια
Ελληνική Έκδοση English Version     
Παραλίες - Νησάκια
Νομός Λασιθίου
ΜιλάτοςL37 Μιλάτος. Ιστορικό χωριό κοντά στη θέση τής αρχαίας Μιλάτου.

Κοντά στο χωριό (σε απόσταση 2,5 χλμ) βρίσκεται το Σπήλαιο της Μιλάτου με σταλαγμίτες και σταλακτίτες στο οποίο το 1823 κατέφευγαν 3.700 γυναικόπαιδα για να κρυφθούν από του Τούρκους αλλά τελικά γνώρισαν φρικτό θάνατο από τα στρατεύματα του «Εξολοθρευτή» Χασάν Πασά.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L36 Σίσι. Τουριστική περιοχή στα όρια των Νομών Λασιθίου και Ηρακλείου με πολλά μεγάλα και μικρά Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L32 Μύρτος. Παραθαλάσσιο χωριό στο Λιβυκό πέλαγος. Ανατολικά του χωριού (3,5 χλμ) στον λόφο «Φούρνου Κορυφή» βρέθηκαν τα ερείπια του προϊστορικού οικισμού Μύρτος Πρωτομινωικής εποχής (3300 π.χ.) με 90 δωμάτια και άλλους χώρους. Κατά την ανασκαφή του οικισμού αυτού, βρέθηκαν πολλά ξύλα που προέρχονταν από ελαιόδεντρα που είχαν υποστεί κλάδεμα, πράγμα που αποτελεί την αρχαιότερη ένδειξη εκμετάλλευσης της ελιάς που υπάρχει μέχρι σήμερα στον κόσμο.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
Χρυσή L31 Χρυσή. Μικρό νησί 8 μίλια Νότια της Ιεράπετρας που παλαιοτέρα ονομαζόταν Γαιδουρονήσι. Καλύπτεται κατά το 1/3 από το μοναδικό στην Ευρώπη δάσος από Κέδρους του Λιβάνου. Έχει θαυμάσιες αμμουδιές με λευκή άμμο και κογχύλια.

Στα ηφαιστειακά πετρώματα του νησιού βρέθηκαν απολιθώματα που χρονολογούνται 350.000 έως 70.000 χρόνια πριν σήμερα, οπότε το νησί ήταν βυθισμένο στο νερό. Το καλοκαίρι μικρά πλοία από την Ιεράπετρα εκτελούν τακτική επικοινωνία με το νησί.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L30 Ιεράπετρα. Η νοτιότερη πόλη της Κρήτης και της Ευρώπης που βρίσκεται στο Λιβυκό πέλαγος στο στενότερο σημείο του νησιού και απέχει μόλις 14 χλμ από την Βόρεια παραλία της Κρήτης.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L29 Κουτσούρα, Κουτσουνάρι, Αγ. Φωτιά, Φέρμα. Παραλιακή περιοχή με μεγάλες αμμουδιές ανατολικά της Ιεράπετρας με σημαντικούς παραθεριστικούς οικισμούς, Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L28 Μακρυγιαλός. Παραλιακό τουριστικό θέρετρο με πολλά μεγάλα και μικρά Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Διαθέτει μεγάλες σε μήκος παραλίες με θαυμάσιες αμμουδιές που στα ανατολικά έχουν μια χαρακτηριστική λεπτή, λευκή άμμο.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
Κουφονήσι L27 Κουφονήσι. Μικρό νησί, απέναντι από το ακρωτήριο Γούδουρα, που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Λεύκη. Έχει θαυμάσιες παραλίες και σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Το νησί υπήρχε αντικείμενο διεκδίκησης των αρχαίων πόλεων Πραισού και Ιεράπετρας λόγω του πλούτου των θαλασσών του σε σφουγγάρια και κογχύλια με πορφύρα, μιας κόκκινης χρωστικές με την οποία έβαφαν τα ρούχα των αρχόντων!
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L21 Κάτω Ζάκρος. Σημαντικός αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται δίπλα σε ομώνυμο μικρό κόλπο με υπέροχη αμμουδιά. Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει το 4ο σε σπουδαιότητα Μινωικό Ανάκτορο της Κρήτης που κτίστηκε το 1600π.χ. και καταστράφηκε το 1459 π.χ. από πυρκαγιά η οποία συνδέεται με το γεγονός της έκρηξης του ηφαιστείου της Αίτνας και τον ισχυρό σεισμό που ακολούθησε.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L19 Ίτανος. Αρχαία πόλη γνωστή σήμερα ως Ερμούπολη που βρίσκεται 1,5 χλμ από το Βάϊ. Είναι μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Δωρικής Κρήτης που κατοικήθηκε από τους Μινωικούς χρόνους μέχρι τον 15ο αι. Σήμερα διαθέτει μια ήσυχη παραλία με θέα το νησάκι Ελάσα.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L18 Βάι. Φημισμένη παραλία με υπέροχη αμμουδιά που συνεχίζεται προς την πλευρά της στεριάς με το μοναδικό στην Ευρώπη Φοινικόδάσος με πάνω από 5.000 φοίνικες. Η παραλία του Βάι είναι οργανωμένη αρκετά καλά και εξυπηρετεί τους χιλιάδες επισκέπτες για μπάνιο και ποτό, αλλά όχι κάμπινγκ. Απέχει 94 χλμ. ΒΑ από τον Άγιο Νικόλαο και 24χλμ από Σητεία.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
ΣητείαL16 Σητεία. Όμορφη πόλη με λιμάνι και αεροδρόμιο, κτισμένη αμφιθεατρικά στην θέση της αρχαίας Ητείας. Κτίστηκε το 1870 ενώ κατά τους δυο προηγουμένους αιώνες ήταν ακατοίκητη. Οι κάτοικοί της πόλης έχουν ανοιχτό και φιλικό χαραχτήρα και σχετίζονται εύκολα με τους ξένους επισκέπτες της.

Στην κορυφή της πόλης δεσπόζει το Βενετσιάνικο φρούριο Καζάρμα το οποίο το καλοκαίρι φιλoξεvεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ μέσα στην πόλη βρίσκεται το πολύ αξιόλογο Αρχαιολογικό Μουσείο όπου εκτίθενται σημαντικά ευρήματα από την Αγιά Φωτιά, το Μόχλος, την Ψείρα, την Ζάκρο και το Παλαίκαστρο.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
ΜοχλόςL13 Μόχλος. Γραφικό παραλιακό χωριό απέναντι από ένα μικρό νησάκι που απέχει μόλις 150 m από την στεριά. Στην εποχή του χαλκού το νησάκι συνδεόταν με την στεριά με στενό πορθμό που σε κάθε πλευρά του είχε ένα λιμάνι.

Στην νότια πλευρά του νησιού αποκαλύφθηκε πολύ σημαντικός Μινωικός οικισμός, τα ευρήματα του οποίου δείχνουν ότι ο Μόχλος μαζί με την Ζάκρο, την Ψείρα και τα Γουρνιά ήταν ένα σημαντικό εμπορικό λιμάνι της Προμινωικής περιόδου.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L12 Ψείρα. Μικρό νησί που φαίνεται σε πανοραμική θέα από την θέση Πλάτανος στον δρόμο από Καββούσι προς Λάστρο.Στο νησί υπάρχει πολύ αξιόλογος οικισμός Προμινωϊκής εποχής που αποτέλεσε μαζί με την Ζάκρο, το Παλαίκαστρο, το Μόχλος και τα Γουρνιά ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της περιόδου.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L11 Θόλος. Παραλία με μεγάλη ήσυχη αμμουδιά, απέναντι από το νησί Ψείρα, στην οποία οδηγεί δρόμος που αρχίζει από το χωριό Καββούσι. Στον δρόμο προς το Θόλος βρίσκεται η ταβέρνα «THOLOS» (ΘΟΛΟΣ) τηλ. (28420 94785) του Δικτύου ΕλαιοΓευσίες που διαθέτει φαγητά παρασκευασμένα με αποκλειστική χρήση ελαιόλαδου.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L9 Παχιά Άμμος. Παλιό εμπορικό λιμάνι στην θέση της αρχαίας πόλης Μινώα στην βόρεια πλευρά του στενότερου σημείου της Κρήτης. Στην περιοχή του χωριού έχουν βρεθεί ερείπια Πρωτομινωικού οικισμού και νεκροταφείο Μεσομινωικής περιόδου όπου σκελετοί νεκρών βρέθηκαν μέσα σε πιθάρια και σαρκοφάγους.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L8 Ίστρον. Τουριστικό θέρετρο 1,5 χλμ. από το Καλό Χωριό.

Πήρε το όνομά του από την αρχαία πόλη Ιστρών - ερείπια της οποίας υπάρχουν στο ύψωμα Πύργος απέναντι από το Καλό Χωριό.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L3 Σπιναλόγκα. Μικρό νησάκι - χερσόνησος κοντά στην Ελούντα με Βενετσιάνικο Κάστρο (1579). Από το 1903 ως το 1957 χρησιμοποιήθηκε για την απομόνωση των Λεπρών της Κρήτης. Τελευταία έχει μετονομαστεί σε «Καλυδών»
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L2 Ελούντα. Χωριό χτισμένο στην θέση της αρχαίας πόλης Ολούς (Ολούντας) αποτελεί ένα από τα πρώτα και πιο γνωστά (από το 1960) τουριστικά θέρετρα της χώρας με πολλά πολυτελή Ξενοδοχεία τα οποία κατά καιρούς έχουν φιλοξενήσει σημαντικές προσωπικότητες του διεθνούς πολιτικού και καλλιτεχνικού κόσμου.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
Άγιος ΝικόλαοςL1 Άγιος Νικόλαος. Πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου χτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης «Λατώ προς Καμάρα» που υπήρξε λιμάνι της πόλης «Λατώ η Ετέρα» που ήκμασε κατά τον 3ο π.χ. αιώνα.

Ο Αγ. Νικόλαος ένα από τα παλαιότερα και γνωστότερα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας πήρε το όνομά του από τον Ναό του προστάτη των ναυτικών Αγ. Νικόλαο. Στην πόλη υπάρχει ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο, n Κουνδούρειοs Δημοτική Βιβλιοθήκη και Λαογραφικό Μουσείο.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η45 Τσούτσουρας (Ίνατος). Παραθαλάσσιος οικισμός κοντά στα ερείπια της αρχαίας Ινάτου, επίνειου της αρχαίας Πριανσού. Σε σπήλαιο λατρεύονταν στην Αρχαιότητα η θεά Ειλείθυια. Στον ποταμό Μίντρη έχει ανασκαφτεί Πρωτοβυζαντινή βασιλική. Ανατολικά, στη θέση Αλιόρι, ανασκάφτηκε Μινωικός οικισμός. Στις βραχώδεις πλαγιές του βουνού Χούσακας, βόρεια από τον Τσούτσουρα υπάρχει ένα αραιό δάσος από αιωνόβιες ελιές.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η34 Μάλια. Τουριστική κωμόπολη με πολλά μικρά και μεγάλα Ξενοδοχειακά συγκροτήματα μέσα σε μια παραθαλάσσια πεδινή περιοχή όπου κυριαρχούν θερμοκήπια στα οποία καλλιεργούνται κηπευτικά και μπανάνες. Σε μικρή απόσταση από την κωμόπολη βρίσκεται το τρίτο σε σημαντικότητα Μινωικό ανάκτορο της Κρήτης με διάσημα Μινωικά ευρήματα.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
ΧερσόνησοςΗ33 Χερσόνησος. Σύγχρονη τουριστική κωμόπολη χτισμένη στην θέση της αρχαίας Χερσονήσου που άκμασε στα Ρωμαϊκά και Βυζαντινά χρόνια. Η αρχαία πόλη ήταν επίνειο της Λύττου με την οποία είχε ειρηνικές σχέσεις και από τον 4ο αι. π. Χ. ήταν αυτόνομη. Την σπουδαιότητα της αρχαίας Χερσονήσου δείχνουν ο λιμενοβραχίονας, οι ιχθυοδεξαμενές και το αναβρυτήριο στην παραλία αλλά και το θέατρο και οι Πρωτοβυζαντινές Βασιλικές.

Στη θέση Παλάτια σώζονται δεξαμενές νερού ενώ στον δρόμο προς τα νότια σώζεται το υδραγωγείο στις Ξεροκαμάρες.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η31 Κοκκίνη Χάνι. Σύγχρονος τουριστικός οικισμός μετά την Αμνισό και το Κακόν Όρος, 15χλμ. από το Ηράκλειο. Κοντα στον οικισμό βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος Νίρου, όπου υπάρχει Μινωικό μέγαρο το οποίο καταστράφηκε το 1490 π.χ. από πυρκαγιά. Θεωρείται έδρα ανακτορικού Αρχιερέα της Κνωσού, εξαιτίας του πλήθους των λατρευτικών αντικειμένων που περιείχε.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η30 Αμνισός. Από την ανατολική μεριά της πόλης, δημοφιλής παραλία είναι ο Kαρτερός και η Αμνισός, με ξενοδοχειακές μονάδες. Ο Όμηρος και ο Στράβωνας αναφέρουν τον αρχαίο Αμνισό ως επίνειο της Κνωσού.Εκτός από τη μινωική Έπαυλη των Κρίνων, θα δείτε το σπήλαιο της θεάς των τοκετών Ειλείθυιας.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
H22 Λέντας. Παραθαλάσσιο χωριό στο Λυβικό πέλαγος στην θέση της αρχαίας Λεβήνας, επινείου της Γόρτυνας όπου σώζεται Ασκληπιείο και Πρωτοβυζαντινή Βασιλική. Στα ανατολικά έχουν ανασκαφτεί Προανακτορικά νεκροταφεία θολωτών τάφων. Στην περιοχή παράγονται εκτός εποχής κηπευτικά καλής ποιότητας.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η21 Καλοί Λιμένες. Εξαίρετο φυσικό τοπίο με παραλία με ήπιο κλίμα. Σύμφωνα με ιστορική μαρτυρία, εδώ αποβιβάστηκε ο Απόστολος Παύλος κατά τη μεταφορά του στη Ρώμη. Στα ανατολικά βρισκόταν η Λασαία, λιμάνι της Γόρτυνας.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η20 Μονή Οδηγήτριας. Ιστορικό Μοναστήρι που βρίσκεται σε περιοχή με πολλές εκκλησίες και εξαιρετικές παραλίες. Κοντά στη Μονή βρίσκεται προανακτορικό νεκροταφείο θολωτών τάφων.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
H18 Μάταλα. Περιοχή που έγινε διάσημη την δεκαετία του 1960 για τις τεχνητές σπηλιές/τάφους της που έγιναν κατοικία των Χίπις. Με ανασκαφές που έγιναν βρέθηκαν βάσεις σύνθλιψης από αρχαίο ελαιοτριβείο. Εξαιρετική είναι η ερημική παραλία της Κόκκινης Άμμου και η παραλία του Κομμού για τους φυσιολάτρες. Οι παραλίες της Μεσσαράς είναι καταφύγιο της θαλάσσιας χελώνας.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η2 Αγία Πελαγία. Tουριστικό θέρετρο με γαλαζοπράσινα νερά και μικρούς όρμους, με πολυσύχναστες παραλίες που προσελκύουν πλήθη παραθεριστών. Στην περιοχή ανακαλύφτηκαν Μινωικά και Ελληνιστικά κατάλοιπα, μεταξύ των οποίων ορθογώνιο οικοδόμημα 4ου αι. π.Χ.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η1 Ηράκλειο. Πρωτεύουσα του Νομού Ηρακλείου, πέμπτη σε μέγεθος πόλη της Ελλάδας. Κατοικείται από τα Μινωικά χρόνια ως λιμάνι της Κνωσού με διάφορες ονομασίες. Χάνδακας (από την τάφρο) κατά την περίοδο των Σαρακηνών, Κάντια (Candia) κατά την Ενετοκρατία και Ηράκλειο από το 1821. Κατά Β' Παγκόσμιο Πόλεμο καταστράφηκε και ανοικοδομήθηκε χωρίς ιδιαίτερη μελέτη και έτσι δεν διέσωσε όσο άλλες πόλεις την ιστορική της φυσιογνωμία.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R30 Πάνορμος. Τουριστικό θέρετρο με οργανωμένη παραλία, στην θέση ομώνυμου αρχαίου οικισμού που ήταν επίνειο της αρχαίας Ελεύθερνας. Η Πάνορμος, διατηρεί το αρχαίο της όνομα, καθώς και τα ερείπια του Βενετσιάνικου κάστρου της. Αξιόλογη είναι η Γέφυρα του Γεροπόταμου και ο Φάρος στο ακρωτήρι Χονδρός Κάβος, στα ανατολικά του χωριού, με όμορφη θέα.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R26 Μπαλί. Οργανωμένο τουριστικό θέρετρο με δαντελωτή ακτογραμμή, χτισμένο στη θέση της αρχαίας Αστάλης, επινείου της σημαντικής μεσόγειας πόλης Αξού.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R18 Χαμάλευρι – Σταυρωμένος. Απέχουν περίπου 12 χλμ. ανατολικά από το Ρέθυμνο. Κατοικήθηκαν σε όλες τις περιόδους της αρχαιότητας και αποτέλεσαν σημαντικό κέντρο με επιρροή σε όλη την περιοχή.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R17 Αγία Γαλήνη. Παραλιακό τουριστικό πολυσύχναστο θέρετρο με πολλά ξενοδοχεία και έντονη νυκτερινή ζωή. Βρίσκεται στη θέση της αρχαίας Σουλίας, που ήταν λιμάνι της Συβρίτου σημαντικής πόλης της περιοχής και επισκοπής αργότερα .
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R13 Μονή Πρέβελη. Μοναστήρι κτισμένο μέσα σε οργιώδη βλάστηση, κοντά στον Μεγάλο Ποταμό (ή Κουρταλιώτη). Δύο κτιριακά συγκροτήματα αποτελούν τη Μονή Πρέβελη. Του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου ή Κάτω Μοναστήρι και του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου ή Πίσω Μοναστήρι νοτιότερα στην παραλία.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R11 Ροδάκινο. Δύο οικισμοί (Άνω και Κάτω Ροδάκινο), στα όρια με τον Νομό Χανίων. Κοντά είναι οι πανέμορφες παραλίες του Κόρακα (με ψιλό χαλικάκι), του Πολύριζου (ιδανική για οικογένειες με παιδιά). Έπειτα από περπάτημα μπορεί κανείς να επισκεφθεί τις μη οργανωμένες του Περιστερέ και τη βοτσαλωτή της Αγίας Mαρίνας.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
ΠλακιάςR9 Πλακιάς. Σημαντικό τουριστικό θέρετρο του νοτίου Ρεθύμνου που διαθέτει αρτιότατη τουριστική υποδομή, απέραντη οργανωμένη παραλία κατάλληλη για σπορ, πολλά μπαράκια και ταβέρνες.

Ο Πλακιάς πήρε το όνομα του από την υποθαλάσσια πλάκα του. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι γύρω περιοχές και διαδρομές. Ένα τροχήλατο τρενάκι ξεκινά από τον Πλακιά και πραγματοποιεί εκδρομές στα θαυμάσια ορεινά χωριά του νομού. Μερικά από αυτά έχουν μαγευτική θέα στο Λιβυκό Πέλαγος, όπως τα Σελιά που υπήρξαν έδρα της Επαναστατικής Συνέλευσης του 1868.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R5 Γεράνι. Τουριστικός οικισμός στον δρόμο προς Χανιά. Στην όμορφη παραλία βόρεια από τον οικισμό, δίπλα στην Εθνική οδό Ρεθύμνου-Χανίων, βρίσκεται το σπήλαιο, που ανακαλύφθηκε κατά τη διάνοιξη του δρόμου. Η αρχαία είσοδος του είχε φράξει με βράχο.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
ΡέθυμνοR1 Ρέθυμνο Πρωτεύουσα του Νομού, χτισμένη στα ερείπια της μικρής αρχαίας πόλης Ρίθυμνας, είναι η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Κρήτης. Το Ρέθυμνο υπήρξε κέντρο των γραμμάτων και των τεχνών με ιδιαίτερη πολιτισμική άνθηση στον 16ο και 17ο αι. Εδώ γεννήθηκε ο δραματουργός της Αναγέννησης Γεώργιος Χορτάτζης, ο ποιητής της τραγωδίας Ερωφίλη.

Οι Βενετοί έχτισαν το 1573 τη Φορτέτζα, εντυπωσιακό Κάστρο που δεσπόζει στον λόφο Παλαιόκαστρο.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C41 Γαύδος. Το νοτιότερο κατοικημένο νησί της Ελλάδας και της Ευρώπης που απέχει 24 ναυτικά μίλια από τη Χώρα Σφακίων. Ο πληθυσμός του νησιού κατά τα Μεσαιωνικά Χρόνια έφτανε στους 8.000 κατοίκους αλλά σήμερα εχει μειωθεί στους 100 κατοίκους. Η παράδοση ταυτίζει τη Γαύδο με την Ωγυγία, το νησί της Καλυψώς που κράτησε αιχμάλωτο τον Οδυσσέα.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
ΦραγκοκάστελοC40 Φραγκοκάστελο. Βενετσιάνικο κάστρο που οικοδομήθηκε στα τέλη του 14ου αι. και στο οποίο το 1828 έγινε ηρωική μάχη, κατά την οποία οι Τούρκοι εξόντωσαν τον επαναστάτη οπλαρχηγό Χατζή Μιχάλη Νταλιάνη και τους αγωνιστές του, που από λανθασμένη εκτίμηση είχαν οχυρωθεί στο Κάστρο.

Ο θρύλος λέει ότι οι ψυχές των σκοτωμένων αγωνιστών, που αποκλήθηκαν «Δροσουλίτες», έχουν στοιχειώσει και παρουσιάζονται κάποιες μέρες κάθε χρόνο στις αρχές Ιουνίου τα χαράματα να περπατούν στα ερείπια του Φραγκοκάστελου.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
ΣφακιάC38 Χώρα Σφακίων. Πρωτεύουσα του Ομώνυμου Δήμου συνδέεται με τακτική θαλάσσια συγκοινωνία με την Αγία Ρουμέλη από οπου έρχονται οι επισκέπτες που διασχίζουν το Φαράγγι της Σαμαριάς.

Τα πλοιάρια περνούν και από τον μαγευτικό παραθαλάσσιο οικισμό Λουτρό οπου βρίσκεται το κτίριο που στεγάστηκε η πρώτη Κυβέρνηση του 1821.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C35 Γεωργιούπολη. Τουριστικό θέρετρο δίπλα στον ποταμό Αλμυρό, με πολλά ξενοδοχεία. Σε απόσταση 7 χλμ. από τη Γεωργιούπολη, βρισκεται η μοναδική λίμνη της Κρήτης, η λίμνη του Κουρνά, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, που προσφέρεται για περιήγηση, ποδηλασία και κολύμπι.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C29 Καλύβες. Γραφικό παραλιακό χωριό με ωραίες αμμουδιές και πολλά μεγάλα και μικρά ξενοδοχεία. Στο χωριό υπάρχουν αρκετές Ταβέρνες μεταξύ των οποίων και η Ταβέρνα «ΠΙΠΕΡΙΑ » (τηλ 28250- 31245) που ανήκει στο δίκτυο «ΕλαιοΓευσίες» και προσφέρει φαγητά και τηγανητά παρασκευασμένα αποκλειστικά με παρθένο ελαιόλαδο.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C27 Αγιά Ρουμέλη. Μετά τις «Σιδερόπορτες» τα πλάγια του Φαραγγιού ανοίγουν και οδηγούν στο γραφικό ψαροχώρι Αγία Ρουμέλη, χτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης Τάρρας, πατρίδας του μάντη Καρμάνορα. Από την Αγία Ρουμέλη ένα μονοπάτι, οδηγεί μετά από μία ώρα πεζοπορία στην παραλία του Αγίου Παύλου. Από την Αγία Ρουμέλη μικρά πλοία εκτελούν καθημερινά δρομολόγια μεταφέροντας τους επισκέπτες του Φαραγγιού στην Χώρα Σφακίων
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C21 Σούγια. Ήσυχο χωριό στα νότια της Κρήτης με θαυμάσια παραλία και αρχαιότητες. Βόρεια της Σούγιας στο χωριό Ροδοβάνι βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Ελύρου, που είχε υπό τον έλεγχό της τη Συία (σημερινή Σούγια), την Λισσό και την Ποικιλασσό.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C20 Παλαιόχωρα. Παραθαλάσσια κωμόπολη στην νοτιοδυτική άκρη της Κρήτης, προσφιλής προορισμός πολλών παραθεριστών. Διαθέτει εξαίρετες παραλίες με αμμουδιές. Πλοιάρια συνδέουν την Παλαιόχωρα με Σούγια, Αγία Ρουμέλη, Λουτρό, Χώρα Σφακίων και Γαύδο.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
ΕλαφονήσιC17 Ελαφονήσι. Μικρό αμμώδες νησί στην νοτιοδυτική γωνιά της Κρήτης, 7 χλμ. Νότια από την Μονή της Χρυσοσκαλίτισσας. Χωρίζεται από την στεριά με ένα αβαθή πορθμό που διασχίζεται περπατώντας. Το νησί και η απέναντι παραλία περιβάλλονται από λεπτή χρυσοκίτρινη άμμο και συνθέτουν ένα από τα ωραιότερα τοπία της Ελλάδας. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετές ταβέρνες μεταξύ των οποίων και η Ταβέρνα «ΙΝΝΑΧΩΡΙΟ » (τηλ. 28220 61111) που ανήκει στο δίκτυο «ΕλαιοΓευσιες» και προσφέρει φαγητά και τηγανητά παρασκευασμένα αποκλειστικά με ελαιόλαδο.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
ΦαλάσαρναC13 Φαλάσαρνα. Εντυπωσιακή τουριστική και αγροτική περιοχή στην δυτική πλευρά της Κρήτης, με θαυμάσια παραλία, με μικρούς όρμους και αμμοθίνες, που διαθέτει ξενοδοχεία, θερμοκήπια και ελαιώνες.

Στην περιοχη σώζονται τα ερείπια του μοναδικού αρχαίου τεχνητού λιμανιού της Κρήτης Φαλάσαρνας, που έχει απομακρυνθεί από την ακτή λόγω της ανύψωσης της ξηράς. Εντυπωσιακός είναι ο λαξευτός θρόνος και οι λαξευτές ιχθυοδεξαμενές.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
ΓραμβούσαC11 Γραμβούσα. Ακρωτήριο με ένδοξη ιστορία στο οποίο απόκρημνες ακτές εναλλάσσονται με θαυμάσιες αμμουδιές. Από την Κίσσαμο γίνονται εκδρομές με καραβάκια στα νησάκια Ήμερη και Άγρια Γραμβούσα, καθώς και στην όμορφη λιμνοθάλασσα του Μπάλου, στο μυχό του ακρωτηρίου Τηγάνι.

Το Ακρωτήριο Γραμβούσα μπορεί να προσεγγισθεί και οδικά με αυτοκινητόδρομο ο οποίος διέρχεται από το γραφικό παραδοσιακό χωριό Καλυβιανή, όπου υπάρχουν αρκετές Ταβέρνες.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C10 Κίσσαμος. Δυναμική Κωμόπολη εμπορικό κέντρο της Δυτικής Κισσάμου χτισμένη στη θέση της αρχαίας Κισσάμου επινείου της αρχαίας Πολυρρήνιας. Διαθέτει Μουσείο και υπηρεσίες και αρκετά Ξενοδοχεία και Ταβέρνες. Συνδέεται με πλοίο με Γύθειο, Καλαμάτα, Κύθηρα και Αντικύθηρα.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C9 Κολυμβάρι. Γραφικό ψαροχώρι με σημαντική ιστορία, έδρα του σημερινού Δήμου Κολυμβαρίου.
Δίπλα στο χωριό είναι η Μονή Οδηγήτριας (Μονή Γωνιάς), με σημαντική πνευματική και επαναστατική δράση. Κοντά στη Μονή υπάρχει και λειτουργεί η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης με πολυσήμαντη θρησκευτική - κοινωνική δραστηριότητα.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C8 Παραλία Χανιά - Κολυμβάρι. Δυτικά από τα Χανιά και μέχρι το Κολυμβάρι απλώνεται πολυσύχναστη παραλιακή ζώνη με ωραίες αμμουδιές 20 περίπου χιλιομέτρων. Χαρακτηριστικές είναι οι παραλίες των Αγ. Αποστόλων, του Γαλατά, της Αγ. Μαρίνας, του Σταλού, του Πλατανιά, του Γερμανίου, του Μάλεμε και του Ταυρωνίτη όπου υπάρχουν πολλά Μεγάλα και Μικρά Ξενοδοχεία, Ενοικιαζόμενα δωμάτια, και Τουριστικά Καταστήματα, Ταβέρνες και Εστιατόρια. Μεταξύ αυτών η Ταβέρνα ΛΕΒΕΝΤΗΣ (τηλ. 28210-68155) στον Άνω Σταλό που ανήκει στο Δίκτυο «ΕλαιοΓευσίες» προσφέρει φαγητά παρασκευασμένα αποκλειστικά με ελαιόλαδο.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C5 Ακρωτήρι. Χερσόνησος με πλούσια ιστορία και ωραία φύση που φιλοξενεί το Αεροδρόμιο και πολλά γραφικά και ιστορικά Μοναστήρια. Στην εισοδο της Χερσονήσου από Χανιά στον Προφήτη Ηλία, βρίσκονται οι Τάφοι των Βενιζέλων (του Ελευθέριου και του γιού του Σοφοκλή) σε σημείο με συναρπαστική θέα ολόκληρης της πόλης και της θάλασσας. Στο Ακρωτήρι εγκατέστησε το 1897 την έδρα της η Επαναστατική Επιτροπή.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C3 Σούδα. Κωμόπολη στον μυχό του κόλπου της Σούδας που αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου. Διαθέτει μεγάλο πολιτικό και στρατιωτικό λιμάνι και πολεμικό ναύσταθμο. Στο νησάκι του κόλπου της Σούδας σώζεται ένα σημαντικό Ενετικό Κάστρο.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
Χανιά - Παλιό ΛιμάνιC1 Χανιά. Σημερινή Πρωτεύουσα του Νομού Χανίων, αποτελεί μια από τις ομορφότερες πόλεις της Κρήτης και της Ελλάδας. Κτίστηκε στην θέση της Μινωικής Κυδωνίας τον 13ο αι. Από το 1850 ως το 1952 υπήρξε πρωτεύουσα της Κρήτης.

Χαρακτηριστικά αξιοθέατα της πόλης είναι η Δημοτική Αγορά που αποτελείται από ένα σταυροειδές κτίριο, βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα, που στεγάζει πολλά μαγαζιά, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Κρητικό Σπίτι (Λαογραφικό Μουσείο), το Χαμάμ, η πολυσύχναστη πλατεία Σιντριβάνι, που πήρε το όνομα της από την Βενετσιάνικη κρήνη (σιντριβάνι) που υπήρχε στην μέση της.
Διαβάστε περισσότερα...