Skip to content
Δίκτυο Επιχειρήσεων Προϊόντων Ελαιολάδου Κρήτης
Αρχική Σελίδα arrow Ενδοχώρα
Ελληνική Έκδοση English Version     
Ενδοχώρα
Νομός Λασιθίου
L38 Οροπέδιο Λασιθίου (Τζερμιάδο). Οροπέδιο σε υψόμετρο 817 - 850 μ. στο βορειοδυτικό άκρο του ορούς Δίκτη που περιλαμβάνει δεκαέξι χωριά με μεγαλύτερο το Τζερμιάδο που είναι έδρα του Δήμου Λασιθίου. Χαρακτηριστικό του οροπεδίου είναι οι χιλιάδες ανεμόμυλοι που δίδουν μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία στην περιοχή.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L35 Νεάπολη. Γραφική κωμόπολη μέσα στην πεδιάδα από ελαιώνες και αμυγδαλιές που ονομάζεται «Σκάφη Μεραμβέλλου». Υπήρξε πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου ως το 1904. Έχει Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L34 Μάλλες. Σημαντικό χωριό χτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης Μάλλα, στα νομίσματα της οποίας εικονιζόταν αετός και η κεφαλή του Δία που λατρευόταν στην πόλη με το όνομα Μοννίτιος.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L33 Καλαμαύκα. Όμορφο χωριό χτισμένο στη θέση της αρχαίας Λάρισαs. Στην περιοχή του υπάρχουν σπήλαια και πυκνή βλάστηση και το εξαιρετικής ομορφιάς φαράγγι του Χαύγα βάθους 300 μ.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L23 Μαρωνιά. Όμορφο παραδοσιακό χωριό στον δρόμο που οδηγεί από την Σητεία προς τα Νότια παράλια. Μετά την Μαρωνιά στον δρόμο προς το επόμενο χωριό Συκιά στην θέση Δράπανους υπάρχει η Ταβέρνα «ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ» τηλ. (28430 31405) του Δικτύου ΕλαιοΓευσίες που διαθέτει φαγητά παρασκευασμένα με αποκλειστική χρήση ελαιόλαδου.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L22 Πισκοκέφαλο. Μεγάλο χωριό νοτιά της Σητείας σε απόσταση 3 χλμ. όπου σώζεται το σπίτι του Βιτσέντζου Κορνάρου (1553 - 1613) δημιουργού του περίφημου «Ερωτόκριτου».
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
ΖάκροςL20 Παλαίκαστρο - Ζάκρος. Κοντά στο Βάϊ βρίσκεται το γραφικό χωριό Παλαίκαστρο στην περιοχή του οποίου κοντά στην παραλία Χιόνα υπάρχουν σημαντικές Μινωικές αρχαιότητες στις οποίες σώζεται και ιερό του Δικαίου Δία. Εκεί βρέθηκε ο πολύ αξιόλογος χρυσελεφάντινος Κούρος που βρίσκεται στο Μουσείο Σητείας

Μετά το Παλαίκαστρο μέσα σε πολύ παραγωγικους ελαιώνες βρίσκεται το χωριό Ζάκρος που παράγει σημαντικές ποσότητες ελαιόλαδου εξαιρετικής ποιότητας.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L15 Τουρλωτή. Μεγάλο χωριό με καθαρούς δρόμους, πολλά καφενεία, παντοπωλεία και την ονομαστή Εκκλησία της Παναγίας με θαυμάσιο καμπαναριό-ρολόι.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L14 Λάστρος. Μικρό γραφικό χωριό με παραδοσιακό χαραχτήρα το όνομα του οποίου είναι μάλλον προϊστορικό προερχόμενο από την ομηρική λέξη «λας» = λίθος, πέτρα. Το χωριό έχει πολλές εκκλησίες μεταξύ των οποίων η Βυζαντινή εκκλησιά του Αγ. Γεωργίου στην οποία παλαιότερα υπήρχαν αξιόλογες τοιχογραφίες και Βενετσιάνικη καμπάνα με χρονολογία 1609.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
Καβούσι - ΨείραL10 Καβούσι. Μεγάλο χωριό με πολλούς ελαιώνες. Στην περιοχή του χωριού στον αγροτικό δρόμο προς τον οικισμό Αβγο εντοπίστηκαν ερείπια Μινωικών οικισμών και ορυχεία χαλκού.

Στον ίδιο δρόμο σε απόσταση 2 χμ. από το χωριό υπάρχει ένα τεράστιο Μνημειακό Ελαιόδεντρο από το οποίο με ειδικές τελετές κόπηκε κότινος για το στεφάνωμα της πρώτης νικήτριας στον Μαραθώνιο Γυναικών των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004».
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L4 Κρίτσα. Γραφικό χωριό, 11 χλμ από τον Αγ. Νικόλαο, που έγινε γνωστό από το γύρισμα της ταινίας «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» του ομώνυμου έργου του Νίκου Καζαντζάκη που έγινε εκεί από τον Σκηνοθέτη Ζυλ Ντασέν με πρωταγωνίστρια την ηθοποιό Μελίνα Μερκούρη.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η44 Ίνι (αρχαια Αρκαδία). Χωριό στην θέση του οποίου στα πρωτοβυζαντινά χρόνια βρισκόταν η αρχαία Αρκαδία. Το χωριό βρίσκεται μέσα σε απέραντους ελαιώνες και κοντά σε ένα μικρό βιότοπο του παλιού φράγματος στη Ζωοδόχο Πηγή.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η43 Σύμη. Μικρό χωριό κοντά στο οποίο στη θέση Κρύα Βρύση, υπάρχει Ιερό του Ερμή και της Αφροδίτης σε υψόμετρο 1130 μ.χ. το οποίο λειτούργησε επί 23 αιώνες. Η λατρεία γινόταν υπαίθρια, σε κλιμακωτά άνδηρα (πεζούλες) με θυσίες ζώων, τελετουργικά δείπνα και υγρές προσφορές. Σημαντικό ρόλο στη λατρεία είχε η πηγή με τα άφθονα νερά. Γύρω στο χώρο λατρείας ιδρύθηκαν κτίρια για τη διαμονή ιερέων και πιστών.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η42 Βιάννος. Γραφική κωμόπολη έδρα του Δήμου Βιάννου, πατρίδα του Γιάννη Κονδυλάκη, κορυφαίου λογοτέχνη και δημοσιογράφου. Βρίσκεται στην θέση της αρχαίας Βιάννου που άκμασε κυρίως στην Ελληνορωμαϊκή περίοδο.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η41 Αφράτι (αρχ. Αρκάδες ή Αρκαδία). Αρχαία πόλη στον λόφο του Προφήτη Ηλία που ονομαζόταν Αρκάδες ή Αρκαδία και διέθετε κεραμικό εργαστήριο από τα πλέον αξιόλογα της Κρήτης στα γεωμετρικά-αρχαϊκά χρόνια. Η ίδρυσή και το όνομα της αποδίδεται σε αποίκους από την Αρκαδία.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η40 Αρκαλοχώρι. Σημαντικό ημιαστικό κέντρο του Νομού Ηρακλείου με μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική. Στον λόφο του Προφήτη Ηλία κοντά στο χωριό ανακαλύφθηκε μικρό σπήλαιο, που είχε καταρρεύσει η οροφή του. Περιείχε πολλά χάλκινα αντικείμενα όπως διπλούς πέλεκεις, μακριά ξίφη , εγχειρίδια και τάλαντα χαλκού.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η39 Γαλατάς. Μικρό χωριό στο ύψωμα Γαλατιανή Κεφάλα κοντά στο οποίο ανακαλύφθηκε σημαντικός Μινωικός οικισμός με το πέμπτο σε σπουδαιότητα Μινωικό ανάκτορο της Κρήτης το οποίο ιδρύθηκε στα 1750 π.Χ. και καταστράφηκε στα 1600 π.Χ. οπότε και εγκαταλείφθηκε.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η38 Λύττος. Μεγάλη αρχαία πόλη στο χωριό Ξειδάς. Ιδρύθηκε από Δωριείς και ντόπιους Μινωίτες γύρω στο 1000 π.Χ. και ήταν περίφημη για τους τοξότες της. Καταστράφηκε από την Κνωσό στα 220 π.Χ, ξαναχτίστηκε στα Ρωμαϊκά χρόνια και πλουτίστηκε με δημόσια οικοδομήματα.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
ΘράψανοΗ37 Θράψανο. Κεφαλοχώρι της επαρχίας Πεδιάδας, κοντά στο Καστέλι, είναι από τα γνωστά κέντρα αγγειοπλαστικής στην Κρήτη.

Οι Θραψανιώτες τσουκαλάδες περιόδευαν σε ομάδες με επικεφαλής ένα μάστορα, σε όλο το νησί, και όπου υπήρχαν οι προϋποθέσεις για τη δουλειά τους (κατάλληλος πηλός και καύσιμα, αγορά για τα προϊόντα τους), έστηναν υπαίθρια πρόχειρα εργαστήρια (καμίνια) κι έφτιαχναν μεγάλα πιθάρια, που χρησίμευαν κυρίως για την αποθήκευση λαδιού.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η32 Σπήλαιο Σκοτεινού. Το Σπήλαιο της Αγίας Παρασκευής, βρίσκεται 1,5 χλμ. νοτιοδυτικά από το χωριό Σκοτεινό. Αποτελείται από τέσσερα επίπεδα και δημιουργήθηκε από καθίζηση λόγω σεισμών. Χρησιμοποιήθηκε σε όλη τη διάρκεια της Αρχαιότητας ως λατρευτικό σπήλαιο. Οι Σπηλαιολόγοι έχουν δώσει ονομασίες στους θαλάμους του σπηλαίου, και οι σταλαγμίτες και σταλακτίτες μοιάζουν με ανθρώπινες κεφαλές και μορφές ζώων.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η28 Κόφινας. Σημαντικό ορεινό ιερό που ιδρύθηκε στο τέλος της Παλαιοανακτoρικής περιόδου (1750 π.Χ.) κάτω από την ψηλότερη κορυφή των Αστερουσίων, τον Κόφινα. Η χρήση του διήρκησε από τη Νεοανακτορική μέχρι την Ύστερη Ελληνιστική. Κυριότερα ευρήματα ήταν τα πήλινα ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα ειδώλια.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η27 Άγιος Θωμάς. Παλιό χωριό στην θέση αρχαίου οικισμού. Στο κέντρο του είναι ο ναός των Αγίων Θωμά, Νικολάου και Χαραλάμπους, ενώ γύρω υπάρχουν και άλλες εκκλησίες μεταξύ των οποίων ενδιαφέρουσα η Κερά Σπηλιώτισσα. Από το χωριό κατάγονται ιστορικές προσωπικότητες, όπως ο Δημήτριος Λόγιος, ηρωικός Χαϊνης που έδρασε στις αρχές του 19ου αι
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η25 Βαθύπετρο. Στη θέση Πίσω Λιβάδια, 3 χλμ. νότια από τις Αρχάνες, είναι το μινωικό μέγαρο Βαθυπέτρου. Εδώ βρέθηκε σταφυλοπιεστήριο και ελαιοπιεστήριο. Η περιοχή είναι κατάφυτη, με πολλά νερά εκτεταμένους αμπελώνες που παράγουν άριστο κρασί.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η24 Αρχάνες. Κωμόπολη χτισμένη στη θέση Μινωικής πόλης με ερείπια Μινωικού ανακτόρου στο κέντρο της. Στο Φουρνί βορειοδυτικά έχει ανασκαφτεί το σπουδαιότερο Μινωικό νεκροταφείο. Στα Ανεμόσπηλια έχει ανασκαφτεί ένας Μινωικός ναός, όπου ανακαλύφθηκαν λείψανα ανθρωποθυσίας, ενώ στην Ψηλή Κορφή του Γιούχτα βρίσκεται το σημαντικότερο ορεινό Μινωικό ιερό..
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
ΚνωσσόςH23 Κνωσός. Ο μεγαλύτερος και ο πιο χαρακτηριστικός Μινωικός αρχαιολογικός χώρος που ανακαλύφθηκε ποτέ στην Κρήτη. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 6 χλμ. ΝΑ από το κέντρο του Ηρακλείου και περιλαμβάνει τα ανάκτορα της Κνωσού που ήταν κατοικία της Βασιλικής οικογένειας και οικονομικό, διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της Κρήτης.

Ανακαλύφθηκε το 1878 από τον φιλάρχαιο Μίνωα Καλοκαιρινό, και ανασκάφτηκε και αναστηλώθηκε από το 1900 από τον Άγγλο Άρθουρ Έβανς. Το παλάτι της Κνωσού με 1.500 δωμάτια ήταν φωτεινό, δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το Χειμώνα.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η19 Σίβας. Διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός με λιθόκτιστα αρχοντόσπιτα, όπου κατοικούν άνθρωποι με οικολογική ευαισθησία οι οποίο διατηρούν μεγάλες βιολογικές καλλιέργειες ελαιόδεντρων. Είναι γενέτειρα του πεζογράφου Θέμου Κορνάρου (1906-1970).
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
ΦαιστόςΗ17 Φαιστός. Δεύτερη μετά την Κνωσό σε σπουδαιότητα Μινωική θέση με ανάκτορο. Χτισμένη σε λόφο δεσπόζει στην πεδιάδα της Κάτω Σάρας. Ήταν το βασίλειο του μυθικού Ραδάμανθη, γιου του Δία, αδελφού του Μίνωα και δικαστή του Κάτω Κόσμου.

Έκοβε νομίσματα και την εποχή της ακμής η κυριαρχία της απλωνόταν από το ακρωτήριο Λίθινο ως το ακρωτήριο Μέλισσα και περιελάβανε και τις νησίδες Παξιμάδια. Το κράτος της Φαιστού διέθετε δύο ισχυρά λιμάνια, τα Μάταλα και τον Κομμό στα νοτιοδυτικά.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
ΓόρτυναH14 Γόρτυνα. Αρχαιολογικός χώρος, ο μεγαλύτερος σε έκταση στην Κρήτη. Η Γόρτυνα στην Ρωμαϊκή και την Πρωτοβυζαντινή εποχή ήταν πρωτεύουσα της Κρήτης. Δέχτηκε τον Χριστιανισμό από τον Απόστολο Παύλο και έγινε έδρα του πρώτου επισκόπου Κρήτης Αποστόλου Τίτου. Διατήρησε την αίγλη της μέχρι το 828 μ.Χ., οπότε κατακτήθηκε από τους Άραβες.

Επιβλητικά ερείπια: τείχη ακρόπολης, ναοί, θέατρα, διοικητήριο, στάδιο, ιππόδρομος, κρήνες, νυμφαία, υδραγωγεία, δεξαμενές απλώνονται σε μεγάλη έκταση στην περιοχή
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η13 Άγιοι Δέκα. Κωμόπολη της Μεσσαράς, δίπλα στα ερείπια της αρχαίας Γόρτυνας. Εκεί μαρτύρησαν οι Δέκα Κρήτες Χριστιανοί Μάρτυρες κατά τη διάρκεια των διωγμών του Δεκίου (250 μ.Χ.), και έδωσαν το όνομα στο χωριό. Μέσα στο χωριό υπάρχει η Βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Δέκα.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Λίμνη ΖαρούΗ10 Ζαρός. Κεφαλοχώρι με τα άφθονα νερά του Βοτόμου, πηγής που ύδρευε την αρχαία Γόρτυνα, βρίσκεται σε καταπράσινο τοπίο στη νότια πλαγιά του Ψηλορείτη. Διατηρεί παραδοσιακά σπίτια και διαθέτει τουριστικά καταλύματα.

Στη λίμνη Βότομος υπάρχει ταβέρνα και κοντά εκτροφεία πέστροφας και ξενοδοχεία. Μερικές από τις αρχαιότερες ελιές σώζονται στην περιοχή του χωριού
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η9 Γέργερη. Όμορφο χωριό με τα τρεχούμενα νερά και πολλά παραδοσιακά στοιχεία. Στο δάσος από Πρίνους του Ρούβα έξω από το χωριό, αναπτύσσονται ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Στο χωριό υπάρχει Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και παραδοσιακή δημοτική επιχείρηση που προσφέρει όλα τα Κρητικά παραδοσιακά φαγητά.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η8 Αγιά Βαρβάρα και Πρινιάς. Αγροτικό κέντρο κοντά στο Ηράκλειο που παράγει εκλεκτά οπωρολαχανικά. Σε απόσταση 5χλμ. στην Πιατέλα του Πρινιά, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης, ίσως Pιζηνίας, από τις σημαντικότερες της αρχαίας Κρήτης.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η7 Κρουσώνας. Κεφαλοχώρι στην ανατολική πλευρά του Ψηλορείτη, στην περιοχή του οποίου ανασκάφτηκε Νεοανακτορική αγρέπαυλη και κτίρια του 7ου- 6ου αι. π.Χ. Στο χωριό υπάρχει η παλιά ιστορική εκκλησία Άγιος Χαράλαμπος, όπου έγινε ολοκαύτωμα στην επανάσταση του 1821.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η6 Άγιος Μύρων. Κεφαλοχώρι χτισμένο στη μέση της επαρχίας Μαλεβιζίου, σε περιοχή γεμάτη με αμπέλια και ελαιώνες, στη θέση της αρχαίας πόλης Ραύκου. Γνωστό είναι το περίφημο Μαλεβιζιώτικο κρασί Μαλβαζία που παράγεται στο χωριό
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η4 Τύλισος. Χτισμένη στις πλαγιές του Ψηλορείτη διατηρεί Μινωικό όνομα. Στην περιοχή της βρέθηκαν τρία Μινωικά μέγαρα ή Επαύλεις. Η κωμόπολη είναι σήμερα γεωργικό και κτηνοτροφικό κέντρο με ωραίες ταβέρνες και καταστήματα με υφαντά και είδη λαϊκής τέχνης.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η3 Φόδελε. Γραφικός οικισμός κτισμένος σε καταπράσινη κοιλάδα, γενέτειρα του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου. Κοντά στην εκκλησία της Παναγιάς (11ου αι.) σώζεται το σπίτι που λέγεται ότι γεννήθηκε ο ζωγράφος.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R29 Ελεύθερνα. Παραδοσιακό χωριό κοντά στο Πέραμα, πάνω σε ύψωμα με ελαιόδεντρα, στη θέση της αρχαίας πόλης Ελεύθερνας, μιας από τις ισχυρότερες της δυτικής Κρήτης, η ακμή της οποίας φαίνεται από τα ερείπιά της.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
Σπήλαιο ΜελιδονίουR28 Μελιδόνι. Παραδοσιακός οικισμός που απέχει 4 χλμ. ΒΑ από το Πέραμα κοντά στον οποίο βρίσκεται το πολύ σημαντικό σπήλαιο Μελιδονίου με σπηλαιολογικό, αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον.

Το 1824 κατέφευγαν στο Γεροντόσπηλιο, όπως το λένε οι ντόπιοι, εκατοντάδες Κρητικοί - γυναικόπαιδα στην πλειονότητά τους - για να σωθούν από το στρατό του Χουσεϊν πασά ο οποίος, όταν είδε ότι δεν ανταποκρίνονταν στις προσκλήσεις του για ειρηνική παράδοση, έφραξε την είσοδο του σπηλαίου, έβαλε φωτιά και τους εξόντωσε.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R27 Πέραμα. Εμπορικό κέντρο της βορειοανατολικής περιοχής του Νομού Ρεθύμνου έδρα του Δήμου Γεροποτάμου και της δραστήριας Ένωσης Αγροτικών Συν/σμων Μυλοποτάμου. Κοντά στο Κέντρο Υγείας βρίσκεται Μινωικός θολωτός τάφος με καλή διατήρηση.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R25 Ζωνιανά. Κτηνοτροφικό χωριό χτισμένο στις βόρειες πλαγιές του Ψηλορείτη, με σημαντικό ρόλο στους εθνικό-απελευθερωτικούς αγώνες.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R24 Ιδαίο Άντρο. Ονομαστό σπήλαιο στη δυτική πλευρά του οροπεδίου της Νίδας στον Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 1500 μ. Το σπήλαιο είναι γνωστό και ως Σπηλιάρα της Νίδας και Σπήλαιο της Βοσκοπούλας. Ήταν πανάρχαιο κέντρο λατρείας του Κρηταγενούς Ιδαίου Δία, αφού το σπήλαιο συνδέθηκε με τη γέννηση και την ανατροφή του. Η λατρεία συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της αρχαιότητας (5ος αι. μ.Χ.) χωρίς διακοπή.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R23 Ζόμιθος. Σημαντικότατο Μινωικό κτίριο των νεοανακτορικών χρόνων στη θέση Ζόμιθος, με το προελληνικό όνομα. Βρίσκεται στο 10ο χιλιόμετρο του δρόμου Ανωγείων - Ιδαίου Άντρου, σε υψόμετρο 1200 μ. κοντά στην πηγή της Αγίας Μαρίνας.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R22 Οροπέδιο Νίδας. Εντυπωσιακό οροπέδιο σε υψόμετρο 1450 μ. με βοσκοτόπια και πολλά πέτρινα θολωτά μητάτα δηλαδή κτίσματα που χρησιμοποιούνταν σαν ποιμενικά καταλύματα ή χώροι αποθήκευσης.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R21 Ανώγεια. Ορεινή παραδοσιακή κωμόπολη χτισμένη σε υψόμετρο 740 μ. στον Ψηλορείτη. Υπήρξε επαναστατικό κέντρο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και είχε έντονη αντιστασιακή δράση κατά των Γερμανών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για την οποία τιμωρήθηκε με ολοκαύτωμα τον Αύγουστο του 1944.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R20 Μαργαρίτες. Παραδοσιακός οικισμός γνωστός από τα ονομαστά κεραμικά και περίφημους αγγειοπλάστες και πιθαράδες, επαγγέλματα που διατηρούνται ακόμη σήμερα για Τουριστική παραγωγή.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
Μονή ΑρκαδίουR19 Μονή Αρκαδίου. Ιστορικό Μοναστήρι της Κρήτης παγκόσμια γνωστό, σύμβολο των Κρητικών αγώνων για την ελευθερία. Χτισμένο στους βορειοδυτικούς πρόποδες του Ψηλορείτη σε περιοχή κατάφυτη, γεμάτη από ελαιόδεντρα, αμπέλια και οπωροφόρα δέντρα, είναι ένας τόπος μνήμης, θάρρους και θυσίας, που δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

Οι λίγοι μοναχοί που απόμειναν διαχειρίζονται την αυξημένη τουριστική κίνηση και προσπαθούν να τη συμβιβάσουν με την ιερότητα, την ιστορικότητα και την αγιοσύνη του χώρου. Το φρουριακό συγκρότημα της Μονής χτίστηκε πριν από τον 14ο αι. Υπήρξε σπουδαίο πνευματικό και επαναστατικό κέντρο στην Τουρκοκρατία.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R16 Φουρφουράς. Ιστορικό χωριό χτισμένο στη Δυτική πλευρά του Ψηλορείτη με έντονη επαναστατική δράση στους αγώνες του 1821 και του 1866. Κοντά στο χωριό Αποδούλου σώζονται Μινωικοί οικισμοί και τάφοι. Στο χωριό Βυζάρι λειτουργούν εργαστήρια ξυλογλυπτικής που κατασκευάζουν θαυμάσια δημιουργήματα από ξύλο Ελιάς. Από το χωριό Κoυρoύτες μια ορειβατική διαδρομή οδηγεί στο λιθόκτιστο ξωκλήσι του Τιμίου Σταυρού, στην ψηλότερη κορυφή του Ψηλορείτη.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R15 Πατσός. Ορεινό χωριό σε υψόμετρο 490 μ., χτισμένο σε καταπράσινο τοπίο. Εντυπωσιακό είναι φαράγγι του Αγ. Αντωνίου ή Πατσού που βρίσκεται κοντά στα χωριό. Το εκκλησάκι του Αγ. Αντωνίου βρίσκεται στον Χώρο του σπηλαίου του Ερμή Κραναίου ή Κραναίο Άντρο, τόπος λατρείας από τους Μινωικούς χρόνους.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R14 Αμάρι - Πρασιές. Οι Πρασιές είναι το πρώτο χωριό, στον δρόμο προς την κοιλάδα του Αμαρίου. Το Πρασιανό φαράγγι θεωρείται από τους βοτανολόγους ισοδύναμο με το φαράγγι της Σαμαριάς.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
ΣπήλιR12 Σπήλι. Τουριστικό κεφαλοχώρι, χτισμένο σε λόφο με πολλές πηγές. Εδώ βρίσκεται ο αρχαιότερος αμπελώνας της Κρήτης. Στις γύρω περιοχές βρίσκονται αξιόλογα παραδοσιακά χωριά (Μυξόρρουμα, Ακτούντα) και φαράγγια όπως του Κισσού και το Φρατιανό, κοντά στα ομώνυμα χωριά.

Μετά το Σπηλι προς το Ρεθυμνο στον Μπαλέ μετά την διασταύρωση προς Πλακιά υπάρχει η Ταβέρνα «ΑΓΙΟΒΑΣΙΛΕΙΩΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ» (τηλ 28320 51325) του Δικτύου ΕλαιοΓευσίες που προσφέρει φαγητά παρασκευασμένα αποκλειστικά με παράξενο Κρητικό ελαιόλαδο
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R8 Μονή Μυριοκέφαλων. Σταυροπηγιακή Μονή της Αντιφωνήτριας, που ίδρυσε στις αρχές το 1020 ο Άγιος Ιωάννης Ξένος, ο Ιεραπόστολος από τον Σίβα Πυργιώτισσας ο οποίος υπήρχε αναδιοργανωτής του μοναχισμού στην Κρήτη.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R7 Αργυρούπολη (Αρχαία Λάππα). Γραφικό ορεινό παραδοσιακό χωριό, 21 χλμ. ΝΔ από το Ρέθυμνο, χτισμένο στα ερείπια της αρχαίας Λάππας, που άκμασε στα Ελληνορωμαϊκά χρόνια.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R6 Επισκοπή. Αξιόλογο χωριό μετά τον ποταμό Πετρέ, που υπήρξε έδρα της επισκοπής Αυλώνος στη Μεσοβυζαντινή περίοδο μέχρι τον 15ο αι., οπότε η επισκοπή μεταφέρθηκε στο Ρέθυμνο. Έχουν σωθεί ερείπια μεγάρων της Ενετοκρατίας. Στην περιοχή του χωριού έγινε μεγάλη μάχη το 1896.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R4 Χρωμοναστήρι. Διατηρητέος οικισμός με αξιόλογη αρχιτεκτονική και σημαντικά Βυζαντινά και Ενετικά Μνημεία που απέχει 12 χλμ. ΝΑ. από το Ρέθυμνο.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R3 Μύλοι. Ο εγκαταλειμμένες παραδοσιακός οικισμός γαντζωμένος στα σπλάχνα καταπράσινου φαραγγιού σε φυσικό τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R2 Αρμένοι. Σημαντικό κεφαλοχώρι στον δρόμο προς το Σπήλι. Στα βόρεια του χωριο βρίσκεται το μοναδικό Υστερομινωικό νεκροταφείο με 300 εντυπωσιακούς θαλαμωτούς τάφους που περιείχαν πήλινες ζωγραφισμένες σαρκοφάγους και πολλά αγγεία και κοσμήματα που εκτίθενται στα Μουσεία Ρεθύμνου και Χανίων. Μερικά πήλινα αγγεία, με τα οποία μετέφεραν λάδι είχαν πάνω τους ζωγραφιστή επιγραφή σε γραμμική Β γραφή
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C39 Ανώπολη. Κτηνοτροφικό χωριό σε υψόμετρο 600 μ. στα Λευκά Όρη οπου βρίσκεται το Μνημείο του Δασκαλογιάννη, πρωτεργάτη της επανάστασης του 1770. Κοντά στο χωριό βρίσκεται το επιβλητικό Φαράγγι της Αράδαινας το πέρασμα του οποίου διαρκεί 5 ώρες και οδηγεί στην παραλία Μάρμαρα. Κοντά στο χωριό είναι και το Φαράγγι Ελυγιά.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C37 Ασκύφου. Ιστορικός οικισμός στα Λευκά Όρη σε υψόμετρο 700 μ. Υπηρξε πεδιο συγκρούσεων μεταξύ των ανυπότακτων Σφακιανών και των Τουρκικών στρατευμάτων. Τον Αύγουστο 1866 συνήλθε εκεί η Γενική Συνέλευση των Κρητικών και κήρυξε την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Στη θέση Ταύρη λειτουργεί ορειβατικό καταφύγιο.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C36 Ασή Γωνιά. Ιστορικό χωριό που βρίσκεται στα όρια των Νομών Χανίων και Ρεθύμνης. Ανέπτυξε δυναμική επαναστατική δράση κατά την Τουρκοκρατία.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C34 Φρές. Γραφικό παραδοσιακό χωριό στην περιοχή του οποίου υπάρχουν αρκετές εξοχικές Ταβέρνες. Μεταξύ αυτών η Ταβέρνα «ΛΟΥΤΡΟ» (τηλ. 28250 71595) του δικτύου «ΕλαιοΓευσίες» που προσφέρει φαγητά παρασκευασμένα αποκλειστικά με εξαιρετικό παρθένο Κρητικό ελαιόλαδο.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C33 Γαβαλοχώρι. Γραφικό παραδοσιακό χωριό κοντά στο Βάμο με διατηρητέο οικισμό και σημαντικό Λαογραφικό Μουσείο, στο οποίο εκτίθεται μια λεκάνη αρχαίου ελαιουργείου. Οι κάτοικοι του χωριού επιδίδονται σε παραδοσιακές ασχολίες, όπως το μητροπαράδοτο πλέξιμο δαντέλας με «κοπανέλια».
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C32 Βάμος. Γραφική κωμόπολη με πολλά αναστηλωμένα παραδοσιακά σπίτια. Ο Βάμος τιμά προσωπικότητες, που πολέμησαν ή γεννήθηκαν εκεί, όπως τον ‘Ηρωα της επανάστασης του 1897 Παπαμαλέκο, και τον εκδότη και δημοσιογράφο Δημήτριο Λαμπράκη που κατάγεται εκεί. Σε ένα αναπαλαιωμένο ελαιοτριβείο στεγάζεται ο εκθεσιακός χώρος «Φάμπρικα» ενώ η Ταβέρνα «ΣΤΕΡΝΑ ΤΟΥ ΜΠΛΟΥΜΟΣΗΦΗ» (τηλ 28250 23352) που ανήκει στο δίκτυο «ΕλαιοΓευσίες» προσφέρει φαγητά και τηγανητά παρασκευασμένα αποκλειστικά με παρθένο ελαιόλαδο.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C31 Σαμωνάς. Παραδοσιακός οικισμός του Δήμου Άρμενων που βρίσκεται σε υψόμετρο 400μ. με εντυπωσιακή θέα προς τα Λευκά Όρη και το Κρητικό πέλαγος. Στον οικισμό υπάρχουν ερείπια Μινωικών οικισμών και ένα εντυπωσιακό σε μέγεθος και εμφάνιση Μνημειακό Ελαιόδεντρο που η ηλικία του προσδιορίζεται σε χιλιάδες χρόνια.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C30 Αρμένοι. Χωριό με πολύ πράσινο και άφθονα νερά. Στο χωριό υπάρχουν αρκετές Ταβέρνες μεταξύ των οποίων και οι Ταβέρνες ΑΠΟΨΗ (τηλ. 28250 41 816) και η Ταβέρνα «ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ» (τηλ 28250 41144) που ανήκει στο δίκτυο «ΕλαιοΓευσίες» και προσφέρει φαγητά και τηγανητά παρασκευασμένα αποκλειστικά με παρθένο ελαιόλαδο.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C28 Κεραμειά. Ορεινή περιοχή με πολλές φυσικές ομορφιές και γραφικά χωριά στα Νότια της πόλης των Χανιών πίσω από το βουνό Μαλάξα. Αυτοκινητόδρομος που διασχίζει την πανέμορφη ορεινή ζώνη συνδέει το τελευταίο χωριό των Κεραμειών Δρακώνα με τον Θέρισσο και την Ζούρβα.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C25 Ομαλός. Ιστορικο Οροπέδιο που αποτέλεσε ορμητήριο και καταφύγιο Κρητών επαναστατών και πεδίο μαχών στις εξεγέρσεις του Κρητικού λαού κατά των Τούρκων. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1060 μ.. Από το «Ξυλόσκαλο» στην νοτιά πλευρά του αρχίζει το μονοπάτι που διασχίζει το Φαράγγι της Σαμαριάς.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C24 Μεσκλά - Ζούρβα. Τα Μεσκλά, ιστορικό χωριό χτισμένο στη θέση της αρχαίας Ρηζινίας, μετά το οποίο ένας ανηφορικός δρόμος οδηγεί στο ορεινό χωριο Ζούρβα και στην συνέχεια στον Θέρισο και στην περιοχή Κεραμειών.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C23 Αλικιανός. Ιστορικό χωριό στη διαδρομή προς το φαράγγι της Σαμαριάς μέσα σε κάμπο με εσπεριδoειδή.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C19 Κάντανος. Ιστορικό χωριό, στον δρόμο προς την Παλαιόχωρα. Κατά την Μάχη της Κρήτης το 1941 το χωριό πυρπολήθηκε και ισοπεδώθηκε από τους Γερμανούς για την σθεναρή αντίσταση των κατοίκων του στους Κατακτητές.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C18 Παλαια Ρούματα. Γραφικό, Ιστορικό και παραδοσιακό χωριό κτισμένο στο βάθος μιας κοιλάδας με πανάρχαιους ελαιωνες. Λίγο πριν την πλατεία του χωριού υπάρχει Μνημειακό Ελαιόδεντρο με εξαιρετικό εξωτερικό ανάγλυφο που συνδέεται με τις παραδόσεις του χωριού. Μέσα στο χωριό υπάρχουν Ταβέρνες μεταξύ των οποίων και η ταβέρνα «ΜΠΟΜΠΟΛΗΣ» που ανήκει στο Δίκτυο «ΕλαιοΓευσίες» που προσφέρει φαγητά και εδέσματα παρασκευασμένα με αποκλειστική χρήση ελαιόλαδου.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C15 Βλάτος – Έλος. Γραφικά χωριά με πολύ πράσινο και Καστανιές στον δρόμο προς Χρυσοσκαλίτισσα – Ελαφονήσι.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C14 Βουλγάρω - Τοπόλια. Χωριά με παραδοσιακό χρώμα μεσα σε κατάφυτους από ελαιώνες περιοχή που βρίσκονται στον δρόμο προς Ελαφονήσι. Στο Βουλγάρω υπάρχουν οι ταβέρνες του Δικτυού ΕλαιΓευσίες «ΝΕΡΑΝΤΖΟΥΛΑ» (τηλ 28220 51297) και «αγροτικόν» που προσφέρουν φαγητά και εδέσματα παρασκευασμένα με αποκλειστική χρήση ελαιόλαδου.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C12 Πλάτανος. Μεγάλο και δυναμικό χωριό στο δυτικό άκρο της Κρήτης. Ο Αγροτικός Συν/σμος του χωριού είναι πολύ δραστήριος και συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής. Το Ελαιόλαδο του Συν/σμου είναι εξαιρετικής ποιότητας και εχει βραβευθεί σε Παγκοσμίους Διαγωνισμούς.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C5 Ακρωτήρι. Χερσόνησος με πλούσια ιστορία και ωραία φύση που φιλοξενεί το Αεροδρόμιο και πολλά γραφικά και ιστορικά Μοναστήρια. Στην εισοδο της Χερσονήσου από Χανιά στον Προφήτη Ηλία, βρίσκονται οι Τάφοι των Βενιζέλων (του Ελευθέριου και του γιού του Σοφοκλή) σε σημείο με συναρπαστική θέα ολόκληρης της πόλης και της θάλασσας. Στο Ακρωτήρι εγκατέστησε το 1897 την έδρα της η Επαναστατική Επιτροπή.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C2 Θέρισο. Ιστορικό χωριό χτισμένο στη ρίζα των Λευκών Όρεων (16 χιλ από τα Χανιά) όπου ο Ελευθέριος Βενιζέλος (1905) κήρυξε την Επανάσταση κατά του πρίγκιπα Γεωργίου με αίτημα την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Η προσέγγιση στο χωριό γίνεται με αυτοκινητόδρομο που περνά μεσα από ένα καταπληκτικό Φαράγγι που ονομάζεται «Θερισιανό Φαράγγι».
Διαβάστε περισσότερα...