Skip to content
Δίκτυο Επιχειρήσεων Προϊόντων Ελαιολάδου Κρήτης
Αρχική Σελίδα arrow Αρχαιολογικοί Χώροι - Μουσεία
Ελληνική Έκδοση English Version     
Αρχαιολογικοί Χώροι - Μουσεία
Νομός Λασιθίου
L38 Οροπέδιο Λασιθίου (Τζερμιάδο). Οροπέδιο σε υψόμετρο 817 - 850 μ. στο βορειοδυτικό άκρο του ορούς Δίκτη που περιλαμβάνει δεκαέξι χωριά με μεγαλύτερο το Τζερμιάδο που είναι έδρα του Δήμου Λασιθίου. Χαρακτηριστικό του οροπεδίου είναι οι χιλιάδες ανεμόμυλοι που δίδουν μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία στην περιοχή.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L35 Νεάπολη. Γραφική κωμόπολη μέσα στην πεδιάδα από ελαιώνες και αμυγδαλιές που ονομάζεται «Σκάφη Μεραμβέλλου». Υπήρξε πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου ως το 1904. Έχει Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L34 Μάλλες. Σημαντικό χωριό χτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης Μάλλα, στα νομίσματα της οποίας εικονιζόταν αετός και η κεφαλή του Δία που λατρευόταν στην πόλη με το όνομα Μοννίτιος.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L33 Καλαμαύκα. Όμορφο χωριό χτισμένο στη θέση της αρχαίας Λάρισαs. Στην περιοχή του υπάρχουν σπήλαια και πυκνή βλάστηση και το εξαιρετικής ομορφιάς φαράγγι του Χαύγα βάθους 300 μ.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L32 Μύρτος. Παραθαλάσσιο χωριό στο Λιβυκό πέλαγος. Ανατολικά του χωριού (3,5 χλμ) στον λόφο «Φούρνου Κορυφή» βρέθηκαν τα ερείπια του προϊστορικού οικισμού Μύρτος Πρωτομινωικής εποχής (3300 π.χ.) με 90 δωμάτια και άλλους χώρους. Κατά την ανασκαφή του οικισμού αυτού, βρέθηκαν πολλά ξύλα που προέρχονταν από ελαιόδεντρα που είχαν υποστεί κλάδεμα, πράγμα που αποτελεί την αρχαιότερη ένδειξη εκμετάλλευσης της ελιάς που υπάρχει μέχρι σήμερα στον κόσμο.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L30 Ιεράπετρα. Η νοτιότερη πόλη της Κρήτης και της Ευρώπης που βρίσκεται στο Λιβυκό πέλαγος στο στενότερο σημείο του νησιού και απέχει μόλις 14 χλμ από την Βόρεια παραλία της Κρήτης.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L25 Ετιά. Παλιό χωριό που κατά την Ενετοκρατία ήταν φέουδο της οικογένειας De Mezzo που έκτισε μια τριώροφη έπαυλη – πύργο η οποία σώζεται και σήμερα γνωστή ως «Σεράγιο».
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
ΠραισόςL24 Πραισός. Αξιόλογοι αρχαιολογικός χώροι κοντά στο χωριό Νέα Πραισός. Η Πραισός ήταν πόλη των Ετεοκρητών, γνησίων απόγονων των Μινωικών, πολύ ισχυρή, με λιμάνι προς τα Βόρεια την αρχαία Ητεία (σημερινή Σητεία) και στα Νότια τις Στήλες.

Η πόλη της Πραισού που ήταν κτισμένη σε τρεις λόφους υπήρξε ισχυρή αντίπαλος της Δωρικής Ιεράπυτνας η οποία μετά από πολλές συγκρούσεις επικράτησε και κατάστρεψε την Πραισό το 146 π.χ.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L21 Κάτω Ζάκρος. Σημαντικός αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται δίπλα σε ομώνυμο μικρό κόλπο με υπέροχη αμμουδιά. Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει το 4ο σε σπουδαιότητα Μινωικό Ανάκτορο της Κρήτης που κτίστηκε το 1600π.χ. και καταστράφηκε το 1459 π.χ. από πυρκαγιά η οποία συνδέεται με το γεγονός της έκρηξης του ηφαιστείου της Αίτνας και τον ισχυρό σεισμό που ακολούθησε.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
ΖάκροςL20 Παλαίκαστρο - Ζάκρος. Κοντά στο Βάϊ βρίσκεται το γραφικό χωριό Παλαίκαστρο στην περιοχή του οποίου κοντά στην παραλία Χιόνα υπάρχουν σημαντικές Μινωικές αρχαιότητες στις οποίες σώζεται και ιερό του Δικαίου Δία. Εκεί βρέθηκε ο πολύ αξιόλογος χρυσελεφάντινος Κούρος που βρίσκεται στο Μουσείο Σητείας

Μετά το Παλαίκαστρο μέσα σε πολύ παραγωγικους ελαιώνες βρίσκεται το χωριό Ζάκρος που παράγει σημαντικές ποσότητες ελαιόλαδου εξαιρετικής ποιότητας.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L19 Ίτανος. Αρχαία πόλη γνωστή σήμερα ως Ερμούπολη που βρίσκεται 1,5 χλμ από το Βάϊ. Είναι μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Δωρικής Κρήτης που κατοικήθηκε από τους Μινωικούς χρόνους μέχρι τον 15ο αι. Σήμερα διαθέτει μια ήσυχη παραλία με θέα το νησάκι Ελάσα.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
ΣητείαL16 Σητεία. Όμορφη πόλη με λιμάνι και αεροδρόμιο, κτισμένη αμφιθεατρικά στην θέση της αρχαίας Ητείας. Κτίστηκε το 1870 ενώ κατά τους δυο προηγουμένους αιώνες ήταν ακατοίκητη. Οι κάτοικοί της πόλης έχουν ανοιχτό και φιλικό χαραχτήρα και σχετίζονται εύκολα με τους ξένους επισκέπτες της.

Στην κορυφή της πόλης δεσπόζει το Βενετσιάνικο φρούριο Καζάρμα το οποίο το καλοκαίρι φιλoξεvεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ μέσα στην πόλη βρίσκεται το πολύ αξιόλογο Αρχαιολογικό Μουσείο όπου εκτίθενται σημαντικά ευρήματα από την Αγιά Φωτιά, το Μόχλος, την Ψείρα, την Ζάκρο και το Παλαίκαστρο.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L14 Λάστρος. Μικρό γραφικό χωριό με παραδοσιακό χαραχτήρα το όνομα του οποίου είναι μάλλον προϊστορικό προερχόμενο από την ομηρική λέξη «λας» = λίθος, πέτρα. Το χωριό έχει πολλές εκκλησίες μεταξύ των οποίων η Βυζαντινή εκκλησιά του Αγ. Γεωργίου στην οποία παλαιότερα υπήρχαν αξιόλογες τοιχογραφίες και Βενετσιάνικη καμπάνα με χρονολογία 1609.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
ΜοχλόςL13 Μόχλος. Γραφικό παραλιακό χωριό απέναντι από ένα μικρό νησάκι που απέχει μόλις 150 m από την στεριά. Στην εποχή του χαλκού το νησάκι συνδεόταν με την στεριά με στενό πορθμό που σε κάθε πλευρά του είχε ένα λιμάνι.

Στην νότια πλευρά του νησιού αποκαλύφθηκε πολύ σημαντικός Μινωικός οικισμός, τα ευρήματα του οποίου δείχνουν ότι ο Μόχλος μαζί με την Ζάκρο, την Ψείρα και τα Γουρνιά ήταν ένα σημαντικό εμπορικό λιμάνι της Προμινωικής περιόδου.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L12 Ψείρα. Μικρό νησί που φαίνεται σε πανοραμική θέα από την θέση Πλάτανος στον δρόμο από Καββούσι προς Λάστρο.Στο νησί υπάρχει πολύ αξιόλογος οικισμός Προμινωϊκής εποχής που αποτέλεσε μαζί με την Ζάκρο, το Παλαίκαστρο, το Μόχλος και τα Γουρνιά ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της περιόδου.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
Καβούσι - ΨείραL10 Καβούσι. Μεγάλο χωριό με πολλούς ελαιώνες. Στην περιοχή του χωριού στον αγροτικό δρόμο προς τον οικισμό Αβγο εντοπίστηκαν ερείπια Μινωικών οικισμών και ορυχεία χαλκού.

Στον ίδιο δρόμο σε απόσταση 2 χμ. από το χωριό υπάρχει ένα τεράστιο Μνημειακό Ελαιόδεντρο από το οποίο με ειδικές τελετές κόπηκε κότινος για το στεφάνωμα της πρώτης νικήτριας στον Μαραθώνιο Γυναικών των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004».
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L9 Παχιά Άμμος. Παλιό εμπορικό λιμάνι στην θέση της αρχαίας πόλης Μινώα στην βόρεια πλευρά του στενότερου σημείου της Κρήτης. Στην περιοχή του χωριού έχουν βρεθεί ερείπια Πρωτομινωικού οικισμού και νεκροταφείο Μεσομινωικής περιόδου όπου σκελετοί νεκρών βρέθηκαν μέσα σε πιθάρια και σαρκοφάγους.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L8 Ίστρον. Τουριστικό θέρετρο 1,5 χλμ. από το Καλό Χωριό.

Πήρε το όνομά του από την αρχαία πόλη Ιστρών - ερείπια της οποίας υπάρχουν στο ύψωμα Πύργος απέναντι από το Καλό Χωριό.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L6 Γουρνιά. Σημαντικός Μινωικός οικισμός με δρόμους σπίτια και μεγάλο ανάκτορο, στην κορυφή. Ήκμασε μεταξύ 1400 - 1600 π.χ. και καταστράφηκε, πιθανόν από πυρκαγιά κατά το 1200 περίπου π.χ. Στα Γουρνιά έχουν βρεθεί άφθονα λατρευτικά και οικιακά αγγεία και εργαλεία
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L5 Λατώ. Σε απόσταση 3 χλμ από την Κριτσά υπάρχουν τα ερείπια της αρχαίας Δωρικής πόλης «Λατώ ή Ετέρα» που άκμασε τον 7ο έως 5ο αι. π.χ. και είχε σαν επίνειο της την πόλη «Λατώ προς Καμάρα» που είναι ο σημερινός Αγ. Νικόλαος. Η πόλη είχε δυο ακροπόλεις, δημόσια κτήρια και αρκετά σπίτια.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L3 Σπιναλόγκα. Μικρό νησάκι - χερσόνησος κοντά στην Ελούντα με Βενετσιάνικο Κάστρο (1579). Από το 1903 ως το 1957 χρησιμοποιήθηκε για την απομόνωση των Λεπρών της Κρήτης. Τελευταία έχει μετονομαστεί σε «Καλυδών»
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L2 Ελούντα. Χωριό χτισμένο στην θέση της αρχαίας πόλης Ολούς (Ολούντας) αποτελεί ένα από τα πρώτα και πιο γνωστά (από το 1960) τουριστικά θέρετρα της χώρας με πολλά πολυτελή Ξενοδοχεία τα οποία κατά καιρούς έχουν φιλοξενήσει σημαντικές προσωπικότητες του διεθνούς πολιτικού και καλλιτεχνικού κόσμου.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
Άγιος ΝικόλαοςL1 Άγιος Νικόλαος. Πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου χτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης «Λατώ προς Καμάρα» που υπήρξε λιμάνι της πόλης «Λατώ η Ετέρα» που ήκμασε κατά τον 3ο π.χ. αιώνα.

Ο Αγ. Νικόλαος ένα από τα παλαιότερα και γνωστότερα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας πήρε το όνομά του από τον Ναό του προστάτη των ναυτικών Αγ. Νικόλαο. Στην πόλη υπάρχει ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο, n Κουνδούρειοs Δημοτική Βιβλιοθήκη και Λαογραφικό Μουσείο.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η45 Τσούτσουρας (Ίνατος). Παραθαλάσσιος οικισμός κοντά στα ερείπια της αρχαίας Ινάτου, επίνειου της αρχαίας Πριανσού. Σε σπήλαιο λατρεύονταν στην Αρχαιότητα η θεά Ειλείθυια. Στον ποταμό Μίντρη έχει ανασκαφτεί Πρωτοβυζαντινή βασιλική. Ανατολικά, στη θέση Αλιόρι, ανασκάφτηκε Μινωικός οικισμός. Στις βραχώδεις πλαγιές του βουνού Χούσακας, βόρεια από τον Τσούτσουρα υπάρχει ένα αραιό δάσος από αιωνόβιες ελιές.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η44 Ίνι (αρχαια Αρκαδία). Χωριό στην θέση του οποίου στα πρωτοβυζαντινά χρόνια βρισκόταν η αρχαία Αρκαδία. Το χωριό βρίσκεται μέσα σε απέραντους ελαιώνες και κοντά σε ένα μικρό βιότοπο του παλιού φράγματος στη Ζωοδόχο Πηγή.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η43 Σύμη. Μικρό χωριό κοντά στο οποίο στη θέση Κρύα Βρύση, υπάρχει Ιερό του Ερμή και της Αφροδίτης σε υψόμετρο 1130 μ.χ. το οποίο λειτούργησε επί 23 αιώνες. Η λατρεία γινόταν υπαίθρια, σε κλιμακωτά άνδηρα (πεζούλες) με θυσίες ζώων, τελετουργικά δείπνα και υγρές προσφορές. Σημαντικό ρόλο στη λατρεία είχε η πηγή με τα άφθονα νερά. Γύρω στο χώρο λατρείας ιδρύθηκαν κτίρια για τη διαμονή ιερέων και πιστών.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η42 Βιάννος. Γραφική κωμόπολη έδρα του Δήμου Βιάννου, πατρίδα του Γιάννη Κονδυλάκη, κορυφαίου λογοτέχνη και δημοσιογράφου. Βρίσκεται στην θέση της αρχαίας Βιάννου που άκμασε κυρίως στην Ελληνορωμαϊκή περίοδο.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η41 Αφράτι (αρχ. Αρκάδες ή Αρκαδία). Αρχαία πόλη στον λόφο του Προφήτη Ηλία που ονομαζόταν Αρκάδες ή Αρκαδία και διέθετε κεραμικό εργαστήριο από τα πλέον αξιόλογα της Κρήτης στα γεωμετρικά-αρχαϊκά χρόνια. Η ίδρυσή και το όνομα της αποδίδεται σε αποίκους από την Αρκαδία.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η39 Γαλατάς. Μικρό χωριό στο ύψωμα Γαλατιανή Κεφάλα κοντά στο οποίο ανακαλύφθηκε σημαντικός Μινωικός οικισμός με το πέμπτο σε σπουδαιότητα Μινωικό ανάκτορο της Κρήτης το οποίο ιδρύθηκε στα 1750 π.Χ. και καταστράφηκε στα 1600 π.Χ. οπότε και εγκαταλείφθηκε.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η38 Λύττος. Μεγάλη αρχαία πόλη στο χωριό Ξειδάς. Ιδρύθηκε από Δωριείς και ντόπιους Μινωίτες γύρω στο 1000 π.Χ. και ήταν περίφημη για τους τοξότες της. Καταστράφηκε από την Κνωσό στα 220 π.Χ, ξαναχτίστηκε στα Ρωμαϊκά χρόνια και πλουτίστηκε με δημόσια οικοδομήματα.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
ΧερσόνησοςΗ33 Χερσόνησος. Σύγχρονη τουριστική κωμόπολη χτισμένη στην θέση της αρχαίας Χερσονήσου που άκμασε στα Ρωμαϊκά και Βυζαντινά χρόνια. Η αρχαία πόλη ήταν επίνειο της Λύττου με την οποία είχε ειρηνικές σχέσεις και από τον 4ο αι. π. Χ. ήταν αυτόνομη. Την σπουδαιότητα της αρχαίας Χερσονήσου δείχνουν ο λιμενοβραχίονας, οι ιχθυοδεξαμενές και το αναβρυτήριο στην παραλία αλλά και το θέατρο και οι Πρωτοβυζαντινές Βασιλικές.

Στη θέση Παλάτια σώζονται δεξαμενές νερού ενώ στον δρόμο προς τα νότια σώζεται το υδραγωγείο στις Ξεροκαμάρες.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η31 Κοκκίνη Χάνι. Σύγχρονος τουριστικός οικισμός μετά την Αμνισό και το Κακόν Όρος, 15χλμ. από το Ηράκλειο. Κοντα στον οικισμό βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος Νίρου, όπου υπάρχει Μινωικό μέγαρο το οποίο καταστράφηκε το 1490 π.χ. από πυρκαγιά. Θεωρείται έδρα ανακτορικού Αρχιερέα της Κνωσού, εξαιτίας του πλήθους των λατρευτικών αντικειμένων που περιείχε.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η30 Αμνισός. Από την ανατολική μεριά της πόλης, δημοφιλής παραλία είναι ο Kαρτερός και η Αμνισός, με ξενοδοχειακές μονάδες. Ο Όμηρος και ο Στράβωνας αναφέρουν τον αρχαίο Αμνισό ως επίνειο της Κνωσού.Εκτός από τη μινωική Έπαυλη των Κρίνων, θα δείτε το σπήλαιο της θεάς των τοκετών Ειλείθυιας.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η25 Βαθύπετρο. Στη θέση Πίσω Λιβάδια, 3 χλμ. νότια από τις Αρχάνες, είναι το μινωικό μέγαρο Βαθυπέτρου. Εδώ βρέθηκε σταφυλοπιεστήριο και ελαιοπιεστήριο. Η περιοχή είναι κατάφυτη, με πολλά νερά εκτεταμένους αμπελώνες που παράγουν άριστο κρασί.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η24 Αρχάνες. Κωμόπολη χτισμένη στη θέση Μινωικής πόλης με ερείπια Μινωικού ανακτόρου στο κέντρο της. Στο Φουρνί βορειοδυτικά έχει ανασκαφτεί το σπουδαιότερο Μινωικό νεκροταφείο. Στα Ανεμόσπηλια έχει ανασκαφτεί ένας Μινωικός ναός, όπου ανακαλύφθηκαν λείψανα ανθρωποθυσίας, ενώ στην Ψηλή Κορφή του Γιούχτα βρίσκεται το σημαντικότερο ορεινό Μινωικό ιερό..
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
ΚνωσσόςH23 Κνωσός. Ο μεγαλύτερος και ο πιο χαρακτηριστικός Μινωικός αρχαιολογικός χώρος που ανακαλύφθηκε ποτέ στην Κρήτη. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 6 χλμ. ΝΑ από το κέντρο του Ηρακλείου και περιλαμβάνει τα ανάκτορα της Κνωσού που ήταν κατοικία της Βασιλικής οικογένειας και οικονομικό, διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της Κρήτης.

Ανακαλύφθηκε το 1878 από τον φιλάρχαιο Μίνωα Καλοκαιρινό, και ανασκάφτηκε και αναστηλώθηκε από το 1900 από τον Άγγλο Άρθουρ Έβανς. Το παλάτι της Κνωσού με 1.500 δωμάτια ήταν φωτεινό, δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το Χειμώνα.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
H22 Λέντας. Παραθαλάσσιο χωριό στο Λυβικό πέλαγος στην θέση της αρχαίας Λεβήνας, επινείου της Γόρτυνας όπου σώζεται Ασκληπιείο και Πρωτοβυζαντινή Βασιλική. Στα ανατολικά έχουν ανασκαφτεί Προανακτορικά νεκροταφεία θολωτών τάφων. Στην περιοχή παράγονται εκτός εποχής κηπευτικά καλής ποιότητας.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η21 Καλοί Λιμένες. Εξαίρετο φυσικό τοπίο με παραλία με ήπιο κλίμα. Σύμφωνα με ιστορική μαρτυρία, εδώ αποβιβάστηκε ο Απόστολος Παύλος κατά τη μεταφορά του στη Ρώμη. Στα ανατολικά βρισκόταν η Λασαία, λιμάνι της Γόρτυνας.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
H18 Μάταλα. Περιοχή που έγινε διάσημη την δεκαετία του 1960 για τις τεχνητές σπηλιές/τάφους της που έγιναν κατοικία των Χίπις. Με ανασκαφές που έγιναν βρέθηκαν βάσεις σύνθλιψης από αρχαίο ελαιοτριβείο. Εξαιρετική είναι η ερημική παραλία της Κόκκινης Άμμου και η παραλία του Κομμού για τους φυσιολάτρες. Οι παραλίες της Μεσσαράς είναι καταφύγιο της θαλάσσιας χελώνας.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
ΦαιστόςΗ17 Φαιστός. Δεύτερη μετά την Κνωσό σε σπουδαιότητα Μινωική θέση με ανάκτορο. Χτισμένη σε λόφο δεσπόζει στην πεδιάδα της Κάτω Σάρας. Ήταν το βασίλειο του μυθικού Ραδάμανθη, γιου του Δία, αδελφού του Μίνωα και δικαστή του Κάτω Κόσμου.

Έκοβε νομίσματα και την εποχή της ακμής η κυριαρχία της απλωνόταν από το ακρωτήριο Λίθινο ως το ακρωτήριο Μέλισσα και περιελάβανε και τις νησίδες Παξιμάδια. Το κράτος της Φαιστού διέθετε δύο ισχυρά λιμάνια, τα Μάταλα και τον Κομμό στα νοτιοδυτικά.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η16 Βώροι. Παραδοσιακό χωριό στο δυτικό τμήμα της Μεσσαράς στο οποίο υπάρχει το εξαίρετο Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας αλλά και το αξιόλογο Μοναστήρι της Παναγίας Καρδιώτισσας.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
ΓόρτυναH14 Γόρτυνα. Αρχαιολογικός χώρος, ο μεγαλύτερος σε έκταση στην Κρήτη. Η Γόρτυνα στην Ρωμαϊκή και την Πρωτοβυζαντινή εποχή ήταν πρωτεύουσα της Κρήτης. Δέχτηκε τον Χριστιανισμό από τον Απόστολο Παύλο και έγινε έδρα του πρώτου επισκόπου Κρήτης Αποστόλου Τίτου. Διατήρησε την αίγλη της μέχρι το 828 μ.Χ., οπότε κατακτήθηκε από τους Άραβες.

Επιβλητικά ερείπια: τείχη ακρόπολης, ναοί, θέατρα, διοικητήριο, στάδιο, ιππόδρομος, κρήνες, νυμφαία, υδραγωγεία, δεξαμενές απλώνονται σε μεγάλη έκταση στην περιοχή
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η13 Άγιοι Δέκα. Κωμόπολη της Μεσσαράς, δίπλα στα ερείπια της αρχαίας Γόρτυνας. Εκεί μαρτύρησαν οι Δέκα Κρήτες Χριστιανοί Μάρτυρες κατά τη διάρκεια των διωγμών του Δεκίου (250 μ.Χ.), και έδωσαν το όνομα στο χωριό. Μέσα στο χωριό υπάρχει η Βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Δέκα.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η8 Αγιά Βαρβάρα και Πρινιάς. Αγροτικό κέντρο κοντά στο Ηράκλειο που παράγει εκλεκτά οπωρολαχανικά. Σε απόσταση 5χλμ. στην Πιατέλα του Πρινιά, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης, ίσως Pιζηνίας, από τις σημαντικότερες της αρχαίας Κρήτης.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η7 Κρουσώνας. Κεφαλοχώρι στην ανατολική πλευρά του Ψηλορείτη, στην περιοχή του οποίου ανασκάφτηκε Νεοανακτορική αγρέπαυλη και κτίρια του 7ου- 6ου αι. π.Χ. Στο χωριό υπάρχει η παλιά ιστορική εκκλησία Άγιος Χαράλαμπος, όπου έγινε ολοκαύτωμα στην επανάσταση του 1821.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η4 Τύλισος. Χτισμένη στις πλαγιές του Ψηλορείτη διατηρεί Μινωικό όνομα. Στην περιοχή της βρέθηκαν τρία Μινωικά μέγαρα ή Επαύλεις. Η κωμόπολη είναι σήμερα γεωργικό και κτηνοτροφικό κέντρο με ωραίες ταβέρνες και καταστήματα με υφαντά και είδη λαϊκής τέχνης.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η1 Ηράκλειο. Πρωτεύουσα του Νομού Ηρακλείου, πέμπτη σε μέγεθος πόλη της Ελλάδας. Κατοικείται από τα Μινωικά χρόνια ως λιμάνι της Κνωσού με διάφορες ονομασίες. Χάνδακας (από την τάφρο) κατά την περίοδο των Σαρακηνών, Κάντια (Candia) κατά την Ενετοκρατία και Ηράκλειο από το 1821. Κατά Β' Παγκόσμιο Πόλεμο καταστράφηκε και ανοικοδομήθηκε χωρίς ιδιαίτερη μελέτη και έτσι δεν διέσωσε όσο άλλες πόλεις την ιστορική της φυσιογνωμία.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R30 Πάνορμος. Τουριστικό θέρετρο με οργανωμένη παραλία, στην θέση ομώνυμου αρχαίου οικισμού που ήταν επίνειο της αρχαίας Ελεύθερνας. Η Πάνορμος, διατηρεί το αρχαίο της όνομα, καθώς και τα ερείπια του Βενετσιάνικου κάστρου της. Αξιόλογη είναι η Γέφυρα του Γεροπόταμου και ο Φάρος στο ακρωτήρι Χονδρός Κάβος, στα ανατολικά του χωριού, με όμορφη θέα.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R29 Ελεύθερνα. Παραδοσιακό χωριό κοντά στο Πέραμα, πάνω σε ύψωμα με ελαιόδεντρα, στη θέση της αρχαίας πόλης Ελεύθερνας, μιας από τις ισχυρότερες της δυτικής Κρήτης, η ακμή της οποίας φαίνεται από τα ερείπιά της.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R27 Πέραμα. Εμπορικό κέντρο της βορειοανατολικής περιοχής του Νομού Ρεθύμνου έδρα του Δήμου Γεροποτάμου και της δραστήριας Ένωσης Αγροτικών Συν/σμων Μυλοποτάμου. Κοντά στο Κέντρο Υγείας βρίσκεται Μινωικός θολωτός τάφος με καλή διατήρηση.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R23 Ζόμιθος. Σημαντικότατο Μινωικό κτίριο των νεοανακτορικών χρόνων στη θέση Ζόμιθος, με το προελληνικό όνομα. Βρίσκεται στο 10ο χιλιόμετρο του δρόμου Ανωγείων - Ιδαίου Άντρου, σε υψόμετρο 1200 μ. κοντά στην πηγή της Αγίας Μαρίνας.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R7 Αργυρούπολη (Αρχαία Λάππα). Γραφικό ορεινό παραδοσιακό χωριό, 21 χλμ. ΝΔ από το Ρέθυμνο, χτισμένο στα ερείπια της αρχαίας Λάππας, που άκμασε στα Ελληνορωμαϊκά χρόνια.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R2 Αρμένοι. Σημαντικό κεφαλοχώρι στον δρόμο προς το Σπήλι. Στα βόρεια του χωριο βρίσκεται το μοναδικό Υστερομινωικό νεκροταφείο με 300 εντυπωσιακούς θαλαμωτούς τάφους που περιείχαν πήλινες ζωγραφισμένες σαρκοφάγους και πολλά αγγεία και κοσμήματα που εκτίθενται στα Μουσεία Ρεθύμνου και Χανίων. Μερικά πήλινα αγγεία, με τα οποία μετέφεραν λάδι είχαν πάνω τους ζωγραφιστή επιγραφή σε γραμμική Β γραφή
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
ΡέθυμνοR1 Ρέθυμνο Πρωτεύουσα του Νομού, χτισμένη στα ερείπια της μικρής αρχαίας πόλης Ρίθυμνας, είναι η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Κρήτης. Το Ρέθυμνο υπήρξε κέντρο των γραμμάτων και των τεχνών με ιδιαίτερη πολιτισμική άνθηση στον 16ο και 17ο αι. Εδώ γεννήθηκε ο δραματουργός της Αναγέννησης Γεώργιος Χορτάτζης, ο ποιητής της τραγωδίας Ερωφίλη.

Οι Βενετοί έχτισαν το 1573 τη Φορτέτζα, εντυπωσιακό Κάστρο που δεσπόζει στον λόφο Παλαιόκαστρο.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C41 Γαύδος. Το νοτιότερο κατοικημένο νησί της Ελλάδας και της Ευρώπης που απέχει 24 ναυτικά μίλια από τη Χώρα Σφακίων. Ο πληθυσμός του νησιού κατά τα Μεσαιωνικά Χρόνια έφτανε στους 8.000 κατοίκους αλλά σήμερα εχει μειωθεί στους 100 κατοίκους. Η παράδοση ταυτίζει τη Γαύδο με την Ωγυγία, το νησί της Καλυψώς που κράτησε αιχμάλωτο τον Οδυσσέα.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
ΦραγκοκάστελοC40 Φραγκοκάστελο. Βενετσιάνικο κάστρο που οικοδομήθηκε στα τέλη του 14ου αι. και στο οποίο το 1828 έγινε ηρωική μάχη, κατά την οποία οι Τούρκοι εξόντωσαν τον επαναστάτη οπλαρχηγό Χατζή Μιχάλη Νταλιάνη και τους αγωνιστές του, που από λανθασμένη εκτίμηση είχαν οχυρωθεί στο Κάστρο.

Ο θρύλος λέει ότι οι ψυχές των σκοτωμένων αγωνιστών, που αποκλήθηκαν «Δροσουλίτες», έχουν στοιχειώσει και παρουσιάζονται κάποιες μέρες κάθε χρόνο στις αρχές Ιουνίου τα χαράματα να περπατούν στα ερείπια του Φραγκοκάστελου.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C31 Σαμωνάς. Παραδοσιακός οικισμός του Δήμου Άρμενων που βρίσκεται σε υψόμετρο 400μ. με εντυπωσιακή θέα προς τα Λευκά Όρη και το Κρητικό πέλαγος. Στον οικισμό υπάρχουν ερείπια Μινωικών οικισμών και ένα εντυπωσιακό σε μέγεθος και εμφάνιση Μνημειακό Ελαιόδεντρο που η ηλικία του προσδιορίζεται σε χιλιάδες χρόνια.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C27 Αγιά Ρουμέλη. Μετά τις «Σιδερόπορτες» τα πλάγια του Φαραγγιού ανοίγουν και οδηγούν στο γραφικό ψαροχώρι Αγία Ρουμέλη, χτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης Τάρρας, πατρίδας του μάντη Καρμάνορα. Από την Αγία Ρουμέλη ένα μονοπάτι, οδηγεί μετά από μία ώρα πεζοπορία στην παραλία του Αγίου Παύλου. Από την Αγία Ρουμέλη μικρά πλοία εκτελούν καθημερινά δρομολόγια μεταφέροντας τους επισκέπτες του Φαραγγιού στην Χώρα Σφακίων
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C24 Μεσκλά - Ζούρβα. Τα Μεσκλά, ιστορικό χωριό χτισμένο στη θέση της αρχαίας Ρηζινίας, μετά το οποίο ένας ανηφορικός δρόμος οδηγεί στο ορεινό χωριο Ζούρβα και στην συνέχεια στον Θέρισο και στην περιοχή Κεραμειών.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C21 Σούγια. Ήσυχο χωριό στα νότια της Κρήτης με θαυμάσια παραλία και αρχαιότητες. Βόρεια της Σούγιας στο χωριό Ροδοβάνι βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Ελύρου, που είχε υπό τον έλεγχό της τη Συία (σημερινή Σούγια), την Λισσό και την Ποικιλασσό.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C20 Παλαιόχωρα. Παραθαλάσσια κωμόπολη στην νοτιοδυτική άκρη της Κρήτης, προσφιλής προορισμός πολλών παραθεριστών. Διαθέτει εξαίρετες παραλίες με αμμουδιές. Πλοιάρια συνδέουν την Παλαιόχωρα με Σούγια, Αγία Ρουμέλη, Λουτρό, Χώρα Σφακίων και Γαύδο.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
ΦαλάσαρναC13 Φαλάσαρνα. Εντυπωσιακή τουριστική και αγροτική περιοχή στην δυτική πλευρά της Κρήτης, με θαυμάσια παραλία, με μικρούς όρμους και αμμοθίνες, που διαθέτει ξενοδοχεία, θερμοκήπια και ελαιώνες.

Στην περιοχη σώζονται τα ερείπια του μοναδικού αρχαίου τεχνητού λιμανιού της Κρήτης Φαλάσαρνας, που έχει απομακρυνθεί από την ακτή λόγω της ανύψωσης της ξηράς. Εντυπωσιακός είναι ο λαξευτός θρόνος και οι λαξευτές ιχθυοδεξαμενές.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C10 Κίσσαμος. Δυναμική Κωμόπολη εμπορικό κέντρο της Δυτικής Κισσάμου χτισμένη στη θέση της αρχαίας Κισσάμου επινείου της αρχαίας Πολυρρήνιας. Διαθέτει Μουσείο και υπηρεσίες και αρκετά Ξενοδοχεία και Ταβέρνες. Συνδέεται με πλοίο με Γύθειο, Καλαμάτα, Κύθηρα και Αντικύθηρα.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C5 Ακρωτήρι. Χερσόνησος με πλούσια ιστορία και ωραία φύση που φιλοξενεί το Αεροδρόμιο και πολλά γραφικά και ιστορικά Μοναστήρια. Στην εισοδο της Χερσονήσου από Χανιά στον Προφήτη Ηλία, βρίσκονται οι Τάφοι των Βενιζέλων (του Ελευθέριου και του γιού του Σοφοκλή) σε σημείο με συναρπαστική θέα ολόκληρης της πόλης και της θάλασσας. Στο Ακρωτήρι εγκατέστησε το 1897 την έδρα της η Επαναστατική Επιτροπή.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C4 Άπτερα. Σημαντική αρχαία πόλη κοντά στο χωριό Μεγάλα Χωράφια. Στον χώρο της σώζονται ερείπια του τείχους, μεγάλων δεξαμενών, λουτρών, δημόσιων οικοδομημάτων, νεκροταφεία, η Μονή Αγίου Ιωάννη και το φρούριο Ιτζεδίν. Στα ερείπια μιας μεγάλης κατοικίας έχει ανακαλυφθεί εργαστήριο ελαιοπαραγωγής με πέτρινες λεκάνες σύνθλιψης.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C2 Θέρισο. Ιστορικό χωριό χτισμένο στη ρίζα των Λευκών Όρεων (16 χιλ από τα Χανιά) όπου ο Ελευθέριος Βενιζέλος (1905) κήρυξε την Επανάσταση κατά του πρίγκιπα Γεωργίου με αίτημα την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Η προσέγγιση στο χωριό γίνεται με αυτοκινητόδρομο που περνά μεσα από ένα καταπληκτικό Φαράγγι που ονομάζεται «Θερισιανό Φαράγγι».
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
Χανιά - Παλιό ΛιμάνιC1 Χανιά. Σημερινή Πρωτεύουσα του Νομού Χανίων, αποτελεί μια από τις ομορφότερες πόλεις της Κρήτης και της Ελλάδας. Κτίστηκε στην θέση της Μινωικής Κυδωνίας τον 13ο αι. Από το 1850 ως το 1952 υπήρξε πρωτεύουσα της Κρήτης.

Χαρακτηριστικά αξιοθέατα της πόλης είναι η Δημοτική Αγορά που αποτελείται από ένα σταυροειδές κτίριο, βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα, που στεγάζει πολλά μαγαζιά, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Κρητικό Σπίτι (Λαογραφικό Μουσείο), το Χαμάμ, η πολυσύχναστη πλατεία Σιντριβάνι, που πήρε το όνομα της από την Βενετσιάνικη κρήνη (σιντριβάνι) που υπήρχε στην μέση της.
Διαβάστε περισσότερα...