Skip to content
Δίκτυο Επιχειρήσεων Προϊόντων Ελαιολάδου Κρήτης
Αρχική Σελίδα arrow Μοναστήρια - Φρούρια
Ελληνική Έκδοση English Version     
Μοναστήρια - Φρούρια
Νομός Λασιθίου
L26 Μονή Καψά. Μοναστήρι του 15ου αι. που βρίσκεται στην έξοδο του εντυπωσιακού φαραγγιού των Περιβολακίων. Στον δρόμο προς την Μονή Κάψα στην τοποθεσία Τράχιλας υπάρχει η Ταβέρνα «Σπηλιά του Δράκου» τηλ (28430 51494) του Δικτύου ΕλαιοΓευσίες που προσφέρει φαγητά παρασκευασμένα αποκλειστικά με ελαιόλαδο.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
Μονή ΤοπλούL17 Μονή Τοπλού. Η Ιστορική Μονή Τοπλού είναι μια τις πλουσιότερες και μεγαλύτερες Μονές της Kρήτnς. Το κτήριο της που κτίστηκε τον 15 αι. το 1612 καταστράφηκε από σεισμό και ξανακτίστηκε. Η είσοδος στην Μονή γίνεται από την «πόρτα του τροχού» που ονομάστηκε έτσι γιατί λόγω του βάρους της συρόταν σε τροχούς.

Στην πρόσοψη του Ναού είναι εντοιχισμένη επιγραφή που βρέθηκε στην αρχαία Ιτανο και αναφέρεται στις διενέξεις της αρχαίας lτάνου με την Πραισό.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L7 Μονή Φανερωμένης. Αξιόλογη Μονή κοντά στα Γουρνιά χτισμένη σε σπηλιά μέσα στην οποία ρέει αγίασμα.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η36 Μονή Αγκαράθου. Σημαντική Μονή με την οποία συνδέονται οι Πατριάρχες Κύριλλος Λούκαρης, Σύλβεστρος και Μελέτιος Πηγάς που έζησαν τον 17ο αι. Στην Επανάσταση του 1821 καταστράφηκε από τους Τούρκους ενώ στην Επανάσταση του 1896 έγινε ορμητήριο του οπλαρχηγού Αντωνίου Τριφύτσου. Έχει τετράπλευρη φρουριακή μορφή.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η35 Μονή Κεράς Καρδιώτισσας. Μοναστήρι που βρίσκεται δίπλα στα χωριά Πάνω και Κάτω Κερά, πριν από την είσοδο στο οροπέδιο Λασιθίου, σε ένα υπέροχο καταπράσινο φυσικό τοπίο. Στην επανάσταση του 1866 ήταν αρχηγείο του καπετάνιου Αντωνίου Ξανθουδίδη από το Αβδού και κάηκε από τους Τούρκους. Το καθολικό ήταν μονόχωρος καμαροσκέπαστος ναός, που σταδιακά επεκτάθηκε, με τοιχογραφίες του 14ου αι.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η29 Μονή Κουδουμά. Ιστορική μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου που έχει μια σπηλαιώδη εκκλησία. Υπήρχε από το 14ο αι., αλλά ξαναϊδρύθηκε μετά το 1850 αι. από τους Οσίους Παρθένιο και Ευμένιο. Στην περιοχή βρίσκονται ερημητήρια - σπήλαια του Αγίου Αντωνίου, ο Αβατόσπηλιος, ο Χωστόσπηλιος κ.α.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η26 Μονή Επανωσήφη. Από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα Μοναστήρια της Κρήτης. Άκμασε στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Αιτία του πλουτισμού του ήταν η προστασία που πιστεύεται ότι παρείχε ο Άγιος Γεώργιος στους κατοίκους της περιοχής, κατά την Πανώλη του 1655. Τον 18ο αι. έγινε πνευματικό κέντρο και είχε σπουδαίο ρόλο στην Επανάσταση του 1821
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η20 Μονή Οδηγήτριας. Ιστορικό Μοναστήρι που βρίσκεται σε περιοχή με πολλές εκκλησίες και εξαιρετικές παραλίες. Κοντά στη Μονή βρίσκεται προανακτορικό νεκροταφείο θολωτών τάφων.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η16 Βώροι. Παραδοσιακό χωριό στο δυτικό τμήμα της Μεσσαράς στο οποίο υπάρχει το εξαίρετο Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας αλλά και το αξιόλογο Μοναστήρι της Παναγίας Καρδιώτισσας.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η15 Μονή Καλυβιανής. Βρίσκεται ανατολικά από την Φαιστό και έχει παλιό ναό του 16ου αιώνα και πολλές εγκαταστάσεις και ιδρύματα που δημιουργηθήκαν τον τελευταίο αιώνα. Μετά την εύρεση θαυματουργής εικόνας λειτούργησε ως προσκύνημα μέχρι το 1956, οπότε επανιδρύθηκε ως Μονή και μοναστικό ίδρυμα με κοινωνικές δραστηριότητες. Στην κτηματική περιουσία της έχει πολλούς ελαιώνες.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η11 Μονή Βροντισίου. Ξακουστό Μοναστήρι που ιδρύθηκε τον 15ο αι. και άκμασε το 16ο και 17ο αι., ως κέντρο μοναχισμού και πνευματικής και καλλιτεχνικής κίνησης. Στρατηγείο του καπετάν Μιχάλη Κόρακα στις Επαναστάσεις του 1866 και 1878. Σώζονται σε αυτό τοιχογραφίες του 15ου αι. και φορητές εικόνες του ζωγράφου Αγγέλου.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η5 Μονή Παλιανής. Από τις παλιότερες Μονές της Κρήτης, διατηρεί αρχιτεκτονικά στοιχεία παλιού ναού. Λειτουργούσε στην Ενετοκρατία και Τουρκοκρατία και πυρπολύθηκε το 1821. Αναδιοργανώθηκε στα 1900 και λειτουργεί ως σήμερα. Η παράδοση αναφέρει την Αγία Μυρτιά, ιερό δένδρο που πιστεύουν ότι στον κορμό της βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η1 Ηράκλειο. Πρωτεύουσα του Νομού Ηρακλείου, πέμπτη σε μέγεθος πόλη της Ελλάδας. Κατοικείται από τα Μινωικά χρόνια ως λιμάνι της Κνωσού με διάφορες ονομασίες. Χάνδακας (από την τάφρο) κατά την περίοδο των Σαρακηνών, Κάντια (Candia) κατά την Ενετοκρατία και Ηράκλειο από το 1821. Κατά Β' Παγκόσμιο Πόλεμο καταστράφηκε και ανοικοδομήθηκε χωρίς ιδιαίτερη μελέτη και έτσι δεν διέσωσε όσο άλλες πόλεις την ιστορική της φυσιογνωμία.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R26 Μπαλί. Οργανωμένο τουριστικό θέρετρο με δαντελωτή ακτογραμμή, χτισμένο στη θέση της αρχαίας Αστάλης, επινείου της σημαντικής μεσόγειας πόλης Αξού.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
Μονή ΑρκαδίουR19 Μονή Αρκαδίου. Ιστορικό Μοναστήρι της Κρήτης παγκόσμια γνωστό, σύμβολο των Κρητικών αγώνων για την ελευθερία. Χτισμένο στους βορειοδυτικούς πρόποδες του Ψηλορείτη σε περιοχή κατάφυτη, γεμάτη από ελαιόδεντρα, αμπέλια και οπωροφόρα δέντρα, είναι ένας τόπος μνήμης, θάρρους και θυσίας, που δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

Οι λίγοι μοναχοί που απόμειναν διαχειρίζονται την αυξημένη τουριστική κίνηση και προσπαθούν να τη συμβιβάσουν με την ιερότητα, την ιστορικότητα και την αγιοσύνη του χώρου. Το φρουριακό συγκρότημα της Μονής χτίστηκε πριν από τον 14ο αι. Υπήρξε σπουδαίο πνευματικό και επαναστατικό κέντρο στην Τουρκοκρατία.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R13 Μονή Πρέβελη. Μοναστήρι κτισμένο μέσα σε οργιώδη βλάστηση, κοντά στον Μεγάλο Ποταμό (ή Κουρταλιώτη). Δύο κτιριακά συγκροτήματα αποτελούν τη Μονή Πρέβελη. Του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου ή Κάτω Μοναστήρι και του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου ή Πίσω Μοναστήρι νοτιότερα στην παραλία.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R8 Μονή Μυριοκέφαλων. Σταυροπηγιακή Μονή της Αντιφωνήτριας, που ίδρυσε στις αρχές το 1020 ο Άγιος Ιωάννης Ξένος, ο Ιεραπόστολος από τον Σίβα Πυργιώτισσας ο οποίος υπήρχε αναδιοργανωτής του μοναχισμού στην Κρήτη.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
ΡέθυμνοR1 Ρέθυμνο Πρωτεύουσα του Νομού, χτισμένη στα ερείπια της μικρής αρχαίας πόλης Ρίθυμνας, είναι η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Κρήτης. Το Ρέθυμνο υπήρξε κέντρο των γραμμάτων και των τεχνών με ιδιαίτερη πολιτισμική άνθηση στον 16ο και 17ο αι. Εδώ γεννήθηκε ο δραματουργός της Αναγέννησης Γεώργιος Χορτάτζης, ο ποιητής της τραγωδίας Ερωφίλη.

Οι Βενετοί έχτισαν το 1573 τη Φορτέτζα, εντυπωσιακό Κάστρο που δεσπόζει στον λόφο Παλαιόκαστρο.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C16 Μονή Χρυσοσκαλίτισσας. Γραφικό Μοναστήρι πάνω από την θάλασσα λίγο πριν το Ελαφονήσι, στο οποίο κατά την παράδοση μόνον οι πιστοί χριστιανοί μπορούν να διακρίνουν το ένα και μοναδικό χρυσό σκαλί από τα ενενήντα, που οδηγούν στη Μονή.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C9 Κολυμβάρι. Γραφικό ψαροχώρι με σημαντική ιστορία, έδρα του σημερινού Δήμου Κολυμβαρίου.
Δίπλα στο χωριό είναι η Μονή Οδηγήτριας (Μονή Γωνιάς), με σημαντική πνευματική και επαναστατική δράση. Κοντά στη Μονή υπάρχει και λειτουργεί η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης με πολυσήμαντη θρησκευτική - κοινωνική δραστηριότητα.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C7 Μονές Γουβερνέτου και Αϊ Γιάννη ερημίτη. Περίπου 4 χιλιόμετρα, Βορειοδυτικά της Μονής Αγ. Τριάδας βρίσκεται το Μοναστήρι της «Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου (Γδερνέτου)», που χτίστηκε στα μέσα του 16ου αι.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C6 Μονή Αγίας Τριάδας. Η Ιστορική Μονή της «Αγίας Τριάδας των Τσαγκαρόλων» βρίσκεται στο Ακρωτήρι, βόρεια του Αεροδρομίου μέσα σε ελαιώνες. Την έχτισαν οι μοναχοί Λαυρέντιος και Ιερεμίας Τζαγκαρόλοι, με σχέδια που έφεραν από το Άγιο Όρος το 1612. Στον 19ο αι. λειτούργησε εκει σχολείο, οικοτροφείο και ιεροδιδασκαλείο. Σήμερα η Μονή ασχολειται με την παραγωγή «Βιολογικού Ελαιόλαδου » το οποίο διαθέτει από το Κατάστημά της (τηλ 28210 63571) το οποίο ανήκει στο δίκτυο «ΕλαιοΓευσίες»
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C5 Ακρωτήρι. Χερσόνησος με πλούσια ιστορία και ωραία φύση που φιλοξενεί το Αεροδρόμιο και πολλά γραφικά και ιστορικά Μοναστήρια. Στην εισοδο της Χερσονήσου από Χανιά στον Προφήτη Ηλία, βρίσκονται οι Τάφοι των Βενιζέλων (του Ελευθέριου και του γιού του Σοφοκλή) σε σημείο με συναρπαστική θέα ολόκληρης της πόλης και της θάλασσας. Στο Ακρωτήρι εγκατέστησε το 1897 την έδρα της η Επαναστατική Επιτροπή.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C4 Άπτερα. Σημαντική αρχαία πόλη κοντά στο χωριό Μεγάλα Χωράφια. Στον χώρο της σώζονται ερείπια του τείχους, μεγάλων δεξαμενών, λουτρών, δημόσιων οικοδομημάτων, νεκροταφεία, η Μονή Αγίου Ιωάννη και το φρούριο Ιτζεδίν. Στα ερείπια μιας μεγάλης κατοικίας έχει ανακαλυφθεί εργαστήριο ελαιοπαραγωγής με πέτρινες λεκάνες σύνθλιψης.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C3 Σούδα. Κωμόπολη στον μυχό του κόλπου της Σούδας που αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου. Διαθέτει μεγάλο πολιτικό και στρατιωτικό λιμάνι και πολεμικό ναύσταθμο. Στο νησάκι του κόλπου της Σούδας σώζεται ένα σημαντικό Ενετικό Κάστρο.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
Χανιά - Παλιό ΛιμάνιC1 Χανιά. Σημερινή Πρωτεύουσα του Νομού Χανίων, αποτελεί μια από τις ομορφότερες πόλεις της Κρήτης και της Ελλάδας. Κτίστηκε στην θέση της Μινωικής Κυδωνίας τον 13ο αι. Από το 1850 ως το 1952 υπήρξε πρωτεύουσα της Κρήτης.

Χαρακτηριστικά αξιοθέατα της πόλης είναι η Δημοτική Αγορά που αποτελείται από ένα σταυροειδές κτίριο, βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα, που στεγάζει πολλά μαγαζιά, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Κρητικό Σπίτι (Λαογραφικό Μουσείο), το Χαμάμ, η πολυσύχναστη πλατεία Σιντριβάνι, που πήρε το όνομα της από την Βενετσιάνικη κρήνη (σιντριβάνι) που υπήρχε στην μέση της.
Διαβάστε περισσότερα...