Skip to content
Δίκτυο Επιχειρήσεων Προϊόντων Ελαιολάδου Κρήτης
Αρχική Σελίδα arrow Σπήλαια
Ελληνική Έκδοση English Version     
Σπήλαια
Νομός Λασιθίου
ΜιλάτοςL37 Μιλάτος. Ιστορικό χωριό κοντά στη θέση τής αρχαίας Μιλάτου.

Κοντά στο χωριό (σε απόσταση 2,5 χλμ) βρίσκεται το Σπήλαιο της Μιλάτου με σταλαγμίτες και σταλακτίτες στο οποίο το 1823 κατέφευγαν 3.700 γυναικόπαιδα για να κρυφθούν από του Τούρκους αλλά τελικά γνώρισαν φρικτό θάνατο από τα στρατεύματα του «Εξολοθρευτή» Χασάν Πασά.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Λασιθίου
L33 Καλαμαύκα. Όμορφο χωριό χτισμένο στη θέση της αρχαίας Λάρισαs. Στην περιοχή του υπάρχουν σπήλαια και πυκνή βλάστηση και το εξαιρετικής ομορφιάς φαράγγι του Χαύγα βάθους 300 μ.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η45 Τσούτσουρας (Ίνατος). Παραθαλάσσιος οικισμός κοντά στα ερείπια της αρχαίας Ινάτου, επίνειου της αρχαίας Πριανσού. Σε σπήλαιο λατρεύονταν στην Αρχαιότητα η θεά Ειλείθυια. Στον ποταμό Μίντρη έχει ανασκαφτεί Πρωτοβυζαντινή βασιλική. Ανατολικά, στη θέση Αλιόρι, ανασκάφτηκε Μινωικός οικισμός. Στις βραχώδεις πλαγιές του βουνού Χούσακας, βόρεια από τον Τσούτσουρα υπάρχει ένα αραιό δάσος από αιωνόβιες ελιές.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η32 Σπήλαιο Σκοτεινού. Το Σπήλαιο της Αγίας Παρασκευής, βρίσκεται 1,5 χλμ. νοτιοδυτικά από το χωριό Σκοτεινό. Αποτελείται από τέσσερα επίπεδα και δημιουργήθηκε από καθίζηση λόγω σεισμών. Χρησιμοποιήθηκε σε όλη τη διάρκεια της Αρχαιότητας ως λατρευτικό σπήλαιο. Οι Σπηλαιολόγοι έχουν δώσει ονομασίες στους θαλάμους του σπηλαίου, και οι σταλαγμίτες και σταλακτίτες μοιάζουν με ανθρώπινες κεφαλές και μορφές ζώων.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η30 Αμνισός. Από την ανατολική μεριά της πόλης, δημοφιλής παραλία είναι ο Kαρτερός και η Αμνισός, με ξενοδοχειακές μονάδες. Ο Όμηρος και ο Στράβωνας αναφέρουν τον αρχαίο Αμνισό ως επίνειο της Κνωσού.Εκτός από τη μινωική Έπαυλη των Κρίνων, θα δείτε το σπήλαιο της θεάς των τοκετών Ειλείθυιας.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
Σπήλαιο ΜελιδονίουR28 Μελιδόνι. Παραδοσιακός οικισμός που απέχει 4 χλμ. ΒΑ από το Πέραμα κοντά στον οποίο βρίσκεται το πολύ σημαντικό σπήλαιο Μελιδονίου με σπηλαιολογικό, αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον.

Το 1824 κατέφευγαν στο Γεροντόσπηλιο, όπως το λένε οι ντόπιοι, εκατοντάδες Κρητικοί - γυναικόπαιδα στην πλειονότητά τους - για να σωθούν από το στρατό του Χουσεϊν πασά ο οποίος, όταν είδε ότι δεν ανταποκρίνονταν στις προσκλήσεις του για ειρηνική παράδοση, έφραξε την είσοδο του σπηλαίου, έβαλε φωτιά και τους εξόντωσε.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R25 Ζωνιανά. Κτηνοτροφικό χωριό χτισμένο στις βόρειες πλαγιές του Ψηλορείτη, με σημαντικό ρόλο στους εθνικό-απελευθερωτικούς αγώνες.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R24 Ιδαίο Άντρο. Ονομαστό σπήλαιο στη δυτική πλευρά του οροπεδίου της Νίδας στον Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 1500 μ. Το σπήλαιο είναι γνωστό και ως Σπηλιάρα της Νίδας και Σπήλαιο της Βοσκοπούλας. Ήταν πανάρχαιο κέντρο λατρείας του Κρηταγενούς Ιδαίου Δία, αφού το σπήλαιο συνδέθηκε με τη γέννηση και την ανατροφή του. Η λατρεία συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της αρχαιότητας (5ος αι. μ.Χ.) χωρίς διακοπή.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R5 Γεράνι. Τουριστικός οικισμός στον δρόμο προς Χανιά. Στην όμορφη παραλία βόρεια από τον οικισμό, δίπλα στην Εθνική οδό Ρεθύμνου-Χανίων, βρίσκεται το σπήλαιο, που ανακαλύφθηκε κατά τη διάνοιξη του δρόμου. Η αρχαία είσοδος του είχε φράξει με βράχο.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C14 Βουλγάρω - Τοπόλια. Χωριά με παραδοσιακό χρώμα μεσα σε κατάφυτους από ελαιώνες περιοχή που βρίσκονται στον δρόμο προς Ελαφονήσι. Στο Βουλγάρω υπάρχουν οι ταβέρνες του Δικτυού ΕλαιΓευσίες «ΝΕΡΑΝΤΖΟΥΛΑ» (τηλ 28220 51297) και «αγροτικόν» που προσφέρουν φαγητά και εδέσματα παρασκευασμένα με αποκλειστική χρήση ελαιόλαδου.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C7 Μονές Γουβερνέτου και Αϊ Γιάννη ερημίτη. Περίπου 4 χιλιόμετρα, Βορειοδυτικά της Μονής Αγ. Τριάδας βρίσκεται το Μοναστήρι της «Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου (Γδερνέτου)», που χτίστηκε στα μέσα του 16ου αι.
Διαβάστε περισσότερα...