Skip to content
Δίκτυο Επιχειρήσεων Προϊόντων Ελαιολάδου Κρήτης
Αρχική Σελίδα arrow Φαράγγια - Δάση
Ελληνική Έκδοση English Version     
Φαράγγια - Δάση
Νομός Ηρακλείου
Η43 Σύμη. Μικρό χωριό κοντά στο οποίο στη θέση Κρύα Βρύση, υπάρχει Ιερό του Ερμή και της Αφροδίτης σε υψόμετρο 1130 μ.χ. το οποίο λειτούργησε επί 23 αιώνες. Η λατρεία γινόταν υπαίθρια, σε κλιμακωτά άνδηρα (πεζούλες) με θυσίες ζώων, τελετουργικά δείπνα και υγρές προσφορές. Σημαντικό ρόλο στη λατρεία είχε η πηγή με τα άφθονα νερά. Γύρω στο χώρο λατρείας ιδρύθηκαν κτίρια για τη διαμονή ιερέων και πιστών.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η29 Μονή Κουδουμά. Ιστορική μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου που έχει μια σπηλαιώδη εκκλησία. Υπήρχε από το 14ο αι., αλλά ξαναϊδρύθηκε μετά το 1850 αι. από τους Οσίους Παρθένιο και Ευμένιο. Στην περιοχή βρίσκονται ερημητήρια - σπήλαια του Αγίου Αντωνίου, ο Αβατόσπηλιος, ο Χωστόσπηλιος κ.α.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η20 Μονή Οδηγήτριας. Ιστορικό Μοναστήρι που βρίσκεται σε περιοχή με πολλές εκκλησίες και εξαιρετικές παραλίες. Κοντά στη Μονή βρίσκεται προανακτορικό νεκροταφείο θολωτών τάφων.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Λίμνη ΖαρούΗ10 Ζαρός. Κεφαλοχώρι με τα άφθονα νερά του Βοτόμου, πηγής που ύδρευε την αρχαία Γόρτυνα, βρίσκεται σε καταπράσινο τοπίο στη νότια πλαγιά του Ψηλορείτη. Διατηρεί παραδοσιακά σπίτια και διαθέτει τουριστικά καταλύματα.

Στη λίμνη Βότομος υπάρχει ταβέρνα και κοντά εκτροφεία πέστροφας και ξενοδοχεία. Μερικές από τις αρχαιότερες ελιές σώζονται στην περιοχή του χωριού
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η9 Γέργερη. Όμορφο χωριό με τα τρεχούμενα νερά και πολλά παραδοσιακά στοιχεία. Στο δάσος από Πρίνους του Ρούβα έξω από το χωριό, αναπτύσσονται ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Στο χωριό υπάρχει Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και παραδοσιακή δημοτική επιχείρηση που προσφέρει όλα τα Κρητικά παραδοσιακά φαγητά.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ηρακλείου
Η3 Φόδελε. Γραφικός οικισμός κτισμένος σε καταπράσινη κοιλάδα, γενέτειρα του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου. Κοντά στην εκκλησία της Παναγιάς (11ου αι.) σώζεται το σπίτι που λέγεται ότι γεννήθηκε ο ζωγράφος.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R22 Οροπέδιο Νίδας. Εντυπωσιακό οροπέδιο σε υψόμετρο 1450 μ. με βοσκοτόπια και πολλά πέτρινα θολωτά μητάτα δηλαδή κτίσματα που χρησιμοποιούνταν σαν ποιμενικά καταλύματα ή χώροι αποθήκευσης.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R15 Πατσός. Ορεινό χωριό σε υψόμετρο 490 μ., χτισμένο σε καταπράσινο τοπίο. Εντυπωσιακό είναι φαράγγι του Αγ. Αντωνίου ή Πατσού που βρίσκεται κοντά στα χωριό. Το εκκλησάκι του Αγ. Αντωνίου βρίσκεται στον Χώρο του σπηλαίου του Ερμή Κραναίου ή Κραναίο Άντρο, τόπος λατρείας από τους Μινωικούς χρόνους.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R14 Αμάρι - Πρασιές. Οι Πρασιές είναι το πρώτο χωριό, στον δρόμο προς την κοιλάδα του Αμαρίου. Το Πρασιανό φαράγγι θεωρείται από τους βοτανολόγους ισοδύναμο με το φαράγγι της Σαμαριάς.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Ρεθύμνου
R10 Φαράγγι Κουρταλιώτη. Επιβλητικό φαράγγι σε παράλληλη πορεία με τον ποταμό Κουρταλιώτη και τον δρόμο που οδηγεί στον Πλακιά. Εντυπωσιακές κρημνώδεις πλαγιές γεμάτες σπηλαιώδεις σχηματισμούς σε όλη την διαδρομή του δημιουργούν τοπίο που καθηλώνει με την άγρια ομορφιά του.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C39 Ανώπολη. Κτηνοτροφικό χωριό σε υψόμετρο 600 μ. στα Λευκά Όρη οπου βρίσκεται το Μνημείο του Δασκαλογιάννη, πρωτεργάτη της επανάστασης του 1770. Κοντά στο χωριό βρίσκεται το επιβλητικό Φαράγγι της Αράδαινας το πέρασμα του οποίου διαρκεί 5 ώρες και οδηγεί στην παραλία Μάρμαρα. Κοντά στο χωριό είναι και το Φαράγγι Ελυγιά.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
Φαράγγι ΣαμαριάςC26 Φαράγγι Σαμαριάς. Ξακουστό φαράγγι το οποίο το 1962 ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός και το 1979 απέσπασε Βραβείο για το κάλλος του από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η διάβαση του με πεζοπορία διαρκεί 6 ώρες και γίνεται από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Στα 16,7 χιλιόμετρα της διαδρομής του παρουσιάζει ασύγκριτες φυσικές ομορφιές. Φιλοξενεί 70 ενδημικά είδη φυτών και 2000 περίπου προστατευόμενους Κρητικούς Αιγάγρους (Αγρίμια η Κρι- Κρι) ), ιερά ζώα του Φαραγγιού από την αρχαιότητα ως σήμερα. Σε κάθε 2 χιλιόμετρα της διαδρομής υπάρχουν οργανωμένοι χώροι ανάπαυσης με νερό, ίσκιο, ξύλινα παγκάκια, τουαλέτες και όμορφα τοπωνύμια.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C22 Φαράγγι Αγίας Ειρήνης. Από το Επανωχώρι προς την Σούγια αρχίζει το ονομαστό Φαράγγι της Αγίας Ειρήνης το οποίο μετά από 2,5 ώρες περπάτημα καταλήγει στη Σούγια.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C14 Βουλγάρω - Τοπόλια. Χωριά με παραδοσιακό χρώμα μεσα σε κατάφυτους από ελαιώνες περιοχή που βρίσκονται στον δρόμο προς Ελαφονήσι. Στο Βουλγάρω υπάρχουν οι ταβέρνες του Δικτυού ΕλαιΓευσίες «ΝΕΡΑΝΤΖΟΥΛΑ» (τηλ 28220 51297) και «αγροτικόν» που προσφέρουν φαγητά και εδέσματα παρασκευασμένα με αποκλειστική χρήση ελαιόλαδου.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C7 Μονές Γουβερνέτου και Αϊ Γιάννη ερημίτη. Περίπου 4 χιλιόμετρα, Βορειοδυτικά της Μονής Αγ. Τριάδας βρίσκεται το Μοναστήρι της «Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου (Γδερνέτου)», που χτίστηκε στα μέσα του 16ου αι.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Νομός Χανίων
C2 Θέρισο. Ιστορικό χωριό χτισμένο στη ρίζα των Λευκών Όρεων (16 χιλ από τα Χανιά) όπου ο Ελευθέριος Βενιζέλος (1905) κήρυξε την Επανάσταση κατά του πρίγκιπα Γεωργίου με αίτημα την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Η προσέγγιση στο χωριό γίνεται με αυτοκινητόδρομο που περνά μεσα από ένα καταπληκτικό Φαράγγι που ονομάζεται «Θερισιανό Φαράγγι».
Διαβάστε περισσότερα...