Skip to content
Δίκτυο Επιχειρήσεων Προϊόντων Ελαιολάδου Κρήτης
Αρχική Σελίδα
Ελληνική Έκδοση English Version     
Κρητικά Παραδοσιακά Προϊόντα "Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρολάδων"

Το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων βρίσκεται στο Ακρωτήρι Χανίων. Κτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα από μια βενετοκρητική οικογένεια.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ: Σε απόσταση 15χλμ. από τα Χανιά, ακολουθείτε το δρόμο προς το Αεροδρόμιο Χανίων και στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο συνεχίζετε αριστερά. Μετά από 1χλμ. στρίβετε πάλι αριστερά και φτάνετε στα πρώτα αγροκτήματα του Μοναστηριού.

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Η Αγία Τριάδα έχει εξελιχθεί σε πρότυπο Μοναστήρι σε ότι αφορά τις βιολογικές καλλιέργειες. Τα τελευταία χρόνια οι βιολογικές καλλιέργειες έχουν ενταθεί, όπως και η παραγωγή του ελαιόλαδου. Συνολικά παράγονται 20 τόνοι ελαιόλαδου, βιολογικού και έξτρα παρθένου, από τις καλλιέργειες της μονής αλλά και σε συνεργασία με ντόπιους παραγωγούς. Ειδικά σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο ακολουθούνται ιδιαίτερα αυστηρές διαδικασίες καλλιέργειας και παραγωγής. Η μονή διαθέτει και δικό της ελαιουργείο. Το 60% -80% περίπου της παραγωγής σε ελαιόλαδο πουλιέται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε Γερμανία, Καναδά, Κίνα και άλλες χώρες. Ονομαστά είναι και τα κρασιά της Μονής, βιολογικά και αυτά από τους αμπελώνες της, αλλά και το ξύδι, το μπαλσάμικο καθώς και το πράσινο σαπούνι, όλα πολύ καλής ποιότητας.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ: Το ελαιόλαδο της Μονής έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς. Στο διαγωνισμό της Biol το 2006 βραβεύτηκε ως το καλύτερο οργανικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Το 2007 το ελαιόλαδο της μονής πήρε το πρώτο βραβείο ποιότητας και το βραβείο για το καλύτερο Ελληνικό ελαιόλαδο που συμμετείχε στο διαγωνισμό.

TO MONAΣΤΗΡΙ: Στο κέντρο της αυλής υπάρχει το μεγάλο Καθολικό. Ακολουθεί τον προσφιλή στο Άγιον ΄Ορος τόπο, τον οποίο κατά την παράδοση αντέγραψε ο Ιερεμίας. Ως προς τα επιμέρους στοιχεία ωστόσο, πρόκειται για ένα από τα τυπικότερα έργα της Κρητικής Αναγέννησης, που αποτέλεσε το πρότυπο για μια σειρά μοναστηριακών ναών της περιοχής των Χανίων. Οι τρούλοι δεν είχαν κτιστεί ακόμα, όταν η περιοχή των Χανίων έπεσε στα χέρια των Τούρκων το 1645 και ολοκληρώθηκαν μαζί με τα παρεκκλήσια στον όροφο το 1836. Το ξυλόγλυπτο, επίχρυσο τέμπλο κατασκευάστηκε το 1836 και το μεγαλύτερο μέρος των εικόνων του είναι έργα του ικανού ζωγράφου Μερκουρίου από τη Σαντορίνη περί το 1840.

Τα τέμπλα στο νότιο παρεκκλήσιο και στο ναΐσκο του Σωτήρα χρονολογούνται από το 17ο αιώνα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ισόγειο, θολωτό οστεοφυλάκιο με τον κομψό κοιμητηριακό ναΐσκο του Σωτήρα στον όροφο, η τράπεζα, το αρχικό ηγουμενείο, καθώς και οι υπόγειοι θολωτοί χώροι του ελαιοτριβείου, της κρήνης, της μεγάλη δεξαμενής και της οιναποθήκης. Την ανατολική πτέρυγα καταλαμβάνει το μεγάλο κτήριο της πρώην Εκκλησιαστικής Σχολής, που λειτουργούσε εδώ από τα τέλη του 19ου αιώνα. Στη βόρεια πλευρά της Μονής υπάρχει το νεότερο, θολωτό ελαιοτριβείο του 18ου αιώνα και μια σειρά από κτίσματα για το βοηθητικό προσωπικό.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος των κειμηλίων χάθηκε στις διάφορες ιστορικές περιστάσεις, στο μικρό μουσείο εκτίθενται εικόνες, μεταξύ των οποίων του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (16ος αι.), του Αγίου Νικολάου (17οςαι.), του ένθρονου Παντοκράτορα, της Ζωοδόχου Πηγής και της Δευτέρας Παρουσίας, έργα του γνωστού Χανιώτη ζωγράφου Εμμανουήλ ιερέα Σκορδύλη.

Επίσης φυλάσσονται χρυσοκέντητα άμφια, χειρόγραφο λειτουργικό ειλητάριο του 12ου αιώνα, νεότερα χειρόγραφα, βιβλία και έγγραφα, σταυροί και άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Το μοναστήρι αποτελεί από μόνο του ένα μοναδικό αξιοθέατο το οποίο καθημερινά επισκέπτονται πολλοί προσκυνητές. Πολύ κοντά βρίσκεται και η Μονή Γουβερνέτου, ενώ γενικότερα η περιοχή του Ακρωτηρίου διαθέτει μαγευτικές παραλίες και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Τηλ: 2821063571. Φαξ:2821063328
ΦΡΕΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ