Skip to content
Δίκτυο Επιχειρήσεων Προϊόντων Ελαιολάδου Κρήτης
Αρχική Σελίδα arrow Δραστηριότητες arrow Τα Εστιατόρια Ελαιολάδου Κρήτης στο Mega
Ελληνική Έκδοση English Version     
Τα Εστιατόρια Ελαιολάδου Κρήτης στο Mega

Το Δίκτυο Εστιατόριων Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιόλαδου που πρόσφατα ιδρύθηκε στα Χανιά, αρχίζει να αποφέρει του πρώτους καρπούς του. Η ερευνά που παρουσίασε, που με αφορμή αυτό, πρόσφατα ο Δημοσιογράφος κ. Νικ. Κακαουνάκης στο MEGA φαίνεται να ανατάραξε τα «λιμνάζοντα ύδατα» και άρχισε να βάζει σε κάποιο σκεπτικισμό τους ανά την χώρα Εστιάτορες. Στην εκπομπή παρουσιάστηκαν ο Πρόεδρος των Εστιατόρων Αθηνών, o Δ/ντης του ΣΕΔΗΚ Δρ Νικ. Μιχελάκης, ο Δ/ντης της Ελαιουργικής κ. Ντούσιας, o Καθηγητής κ. Α. Καφάτος και αρκετοί πολίτες που μετείχαν στην έρευνα. Σημαντικό αποτέλεσμα της εκπομπής ηταν ότι προέβαλε το γεγονός ότι η πολλαπλή χρήση σπορελαίων στα τηγανητά ,όχι μόνο τα υποβαθμίζει γευστικά αλλά εγκυμονεί και διατροφικούς κινδύνους. Παράλληλα η εκπομπή συνέβαλε ώστε τα διάφορα νεφελώδη και περίεργα επιχειρήματα, ότι τα τηγανητά είναι τάχατες καλύτερα με σπορέλαια που δεν μαυρίζουν, δεν οξειδώνονται και …αλλα τερπνά, να αρχίζουν πλέον να ανησυχούν τους ανύποπτους πελάτες των εστιατορίων και ταβερνών.

Ωστόσο μετά το Δίκτυο Εστιατορίων Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιόλαδου που ιδρύθηκε και λειτουργεί στην Δυτική Κρητη με πρωτοβουλία και στήριξη του ΣΕΔΗΚ, προχωρεί, έστω και καθυστερημένα, η ίδρυση ανάλογου Δικτύου και στον Νόμο Λασιθίου.

Ήδη υπογράφηκε σχετικό Καταστατικό από 22 Επιχειρήσεις (Εστιατόρια, Καταστήματα, Εργαστήρια) που προέρχονται από τον αγροτικό κυρίως όλων των Δήμων του Νομού (πλην του Δήμου Αγ. Νικολάου) και προχωρεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την συγκρότηση και λειτουργία του Δικτύου του οποίου η Νομική μορφή θα Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία.

Κύριος στόχος της όλης προσπάθειας, όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΔΗΚ στον Ν. Λασιθίου κ. Νίκος Καστρινάκης Δήμαρχος Νεάπολης, είναι να επανέλθει το ελαιόλαδο στα Εστιατόρια της Κρητης και να βελτιωθεί το επιπεδο ποιότητας των προσφερομένων φαγητών πράγμα που θα συμβάλλει στην βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος γενικότερα.

Τα Εστιατόρια που μετέχουν στο Δίκτυο, θα έχουν σαν κύρια υποχρέωση τους ότι όλα τα φαγητά που θα προσφέρουν, συμπεριλαμβανόμενων των τηγανητών, θα παρασκευάζονται αποκλειστικά με παρθένο Κρητικό ελαιόλαδο. Εφόσον μετα από έλεγχους διαπιστώνεται ότι τηρούν την υποχρέωση τους αυτή θα εφοδιάζονται με ειδικό σήμα εγγύησης και θα διαφημίζονται ονομαστικά μέσα από τα προγράμματα του προβολής του Δικτύου.

Η όλη προσπάθεια κρίνεται θαρραλέα και άξια υποστήριξης δεδομένου ότι στην πλειοψηφία των Εστιατορίων και Ταβερνών της Ελλάδα αλλα και της Κρητης γίνεται σχεδόν γενικευμένη χρήση σπορελαιων στα τηγανητά και μαλιστα για δεκάδες τηγανίσματα πράγμα που εγκυμονεί σοβαρούς διατροφικούς κίνδυνους.