Skip to content
Δίκτυο Επιχειρήσεων Προϊόντων Ελαιολάδου Κρήτης
Αρχική Σελίδα arrow Δραστηριότητες arrow Το Κοινό Αγκαλιάζει τα Εστιατόρια Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιολάδου
Ελληνική Έκδοση English Version     
Το Κοινό Αγκαλιάζει τα Εστιατόρια Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιολάδου

Σημαντική η Παρουσία του ΔΕΠΕΚ στην Εκδήλωση «Γη και Πολιτισμός», σε Εκθέσεις και Ημερίδες

Αρκετά θετικά φαίνεται να είναι τα πρώτα βήματα του νεοσύστατου Δικτύου Επιχειρήσεων Προϊόντων Ελαιολάδου (ΔΕΠΕΚ) και οι πρώτες δράσεις του δείχνουν να επικροτούνται και να αγκαλιάζονται από το ευρύ κοινό. Το Δίκτυο αυτό που ιδρύθηκε και στηρίζεται διοικητικά από τον ΣΕΔΗΚ αρχίζει τις πρώτες δράσεις του στην Δυτική Κρήτη, αφού μόνο εκεί ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και άρχισε η λειτουργία αντίστοιχου τμήματος με συμμετοχή 30 εστιατορίων, ταβερνών, εργαστηρίων και καταστημάτων.

Τα «Εστιατόρια Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιολάδου» που αποτελούν τον βασικό κορμό του Δικτύου αυτού, έκαναν ήδη μια θαυμάσια παρουσία κατά την πρόσφατη εκδήλωση «Γη και Πολιτισμός» που οργανώθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και αρκετούς Δήμους των Χανίων στο «Μεσογειακό Αναπτυξιακό Κέντρο» (Πρωην Περιφερειακή Αγορά) στις 18-19 Σεπτεμβρίου στην Αγυιά Χανίων.

Η θετική παρουσία των Εστιατορίων αυτών και η σημαντική συμβολή τους, στην πραγματικά τεράστια επιτυχία της όλης εκδήλωσης, επισημάνθηκε από πολλους και έδωσε πράγματι μαζί με τις άλλες Επιχειρησεις της υπαίθρου που συμμετείχαν μέσω των Δήμων, την δυνατότητα στους πολυπληθείς επισκέπτες να απολαύσουν τις γνήσιες γεύσεις της παραδοσιακής Κρητικής Κουζίνας.

Τα εξαίρετα φαγητά, τηγανητά και διάφορα εδέσματα που προετοιμάστηκαν με το πρόσφατα βραβευμένο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποιότητας «MarioSolinas” του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, ελαιόλαδο του Συνεταιρισμού Πλατάνου - Κισάμου, εντυπωσίασαν και έγιναν ανάρπαστα από τους επισκέπτες. Ετσι, δόθηκε η ευκαιρια οι παλιότεροι να θυμηθούν τις πραγματικές γεύσεις της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας και οι νεότεροι να διαπιστώσουν πως ο τόπος τους διαθέτει ένα θησαυρό υγιεινών και γευστικών φαγητών μπροστά στον οποιο ωχριούν τα ξενόφερτα κατασκευάσματα που τους προσφέρει η σύγχρονη αγορά.

Όλα πράγματι τα φαγητά, φροντισμένα από Εστιατόρια του Δικτύου ηταν άψογα, νόστιμα και κυριως έφεραν την γνήσια γεύση του Κρητικού ελαιολάδου. Γιαυτο και «αρπάχτηκαν» κυριολεκτικά από το κοινό που έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον να απολαύσει πραγματικά παραδοσιακές γεύσεις.

Ο κ. Νίκος Μπομπολάκης Δήμαρχος Βουκολιων, από την θέση του σαν Μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ δήλωσε ότι οι στοχοι που καλείται να υπηρετήσει το ΔΕΠΕΚ είναι πολύ σημαντικοί. Γιατι, τόνισε, είναι ανεπίτρεπτο στην Κρητη που παράγεται τόσο πολύ και τόσο ποιοτικό ελαιόλαδο να προσφέρονται στους ξένους φαγητά με αλλα λάδια χαμηλής ποιότητας. Η ενέργεια αυτή είναι σε βάρος και του Ελαιολάδου αλλα και του Τουρισμού. Γιαυτο όλοι έχουμε χρέος να στηρίξουμε έμπρακτα την προσπάθεια που αρχισαν τα Εστιατόρια του ΔΕΠΕΚ που βρίσκονται ως επί το πλείστον στον αγροτικό χώρο.

Εμείς σαν ΣΕΔΗΚ θα προσπαθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και καλούμε και ολους τους κατοίκους του νησιου που είναι σχεδόν όλοι ελαιοπαραγωγοί να πράξουν το ίδιο.

Ο Πρόεδρος του ΔΕΠΕΚ, εκπρόσωπος της «ΒΑΜΟΣ ΑΕ» κ. Νίκος Φρατζεσκάκης, που ειχε την ευθύνη της οργάνωσης και λειτουργίας του Εστιατόριου αυτού και πράγματι κουράστηκε παρα πολύ, μαζί με την κ. Δεικτάκη της «ΚΑΛΥΒΙΑΝΗΣ», τον κ. Μακράκη της «ΜΗΛΙΑΣ», την κ. Καμπιανάκη του «Γνήσιον Εστί» και τον κ. Χατζημανωλάκη του «ΛΕΒΕΝΤΗΣ», τον κ. Κουλιζάκη του «ΛΟΥΤΡΟ», τον κ. Ηλιάκη της «ΠΙΠΕΡΙΑΣ», αλλα πετυχαν ένα πολύ καλο αποτελεσμα.Ο κ. Φρατζεσκακης μετα την εκδηλωση δήλωσε ότι είναι αρκετα ικανοποιημένος γιατί το Κοινό δείχνει να ανταποκρίνεται και να εκτιμά την όλη προσπάθεια. Μια προσπάθεια που στοχεύει να κάνει πραγματικότητα το «όραμα» της επιστροφής του ελαιολάδου στις κουζίνες όλων των εστιατορίων και της χρησιμοποίησης του σε όλα τα φαγητά και φυσικά τα τηγανητά που προσφέρονται στην Κρητη. Σε λίγες μέρες, ανάφερε, ότι θα αρχίσουν να μοιράζονται στα Μέλη του Δικτύου που εχουν προσαρμοστεί στους ορους του Καταστατικού, τα «Σήματα Εγγύησης 2004» τα οποια θα αποτελούν και την απόδειξη για την αποκλειστική χρήση του Ελαιολάδου σε όλα ανεξαιρέτως τα φαγητά, περιλαμβανομένων όλων των τηγανητών. Γιαυτο, τόνισε, οι ενδιαφερομενοι για την αποκλειστική χρήση ελαιόλαδου θα πρεπει να τα αναζητούν στα Καταστήματα.

Από την πλευρά ο Δ/ντής του ΣΕΔΗΚ Δρ. Νίκος Μιχελάκης μετα την εκδήλωση «Γή και Πολιτισμός» υπογράμμισε ότι, μετα από ένα χρόνο προσπαθειών του ΣΕΔΗΚ για την ίδρυση του Δικτύου, τώρα υπάρχει πράγματι κάποια ικανοποίηση γιατι η πορεία του Δικτύου δείχνει να είναι θετική και ελπίζεται πως σιγά θα γινει ακόμη πιο ενεργή και αποτελεσματική. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, εκτός από τον ΣΕΔΗΚ, τον ΟΑΔΥΚ και τα ιδια τα Μέλη του Δικτύου, θα πρεπει να βοηθήσουν και οι Δήμοι και οι άλλοι Φορείς, Συνεταιρικοί και Ιδιωτικοί, που εμπλέκονται με το ελαιόλαδο και φυσικά το Κοινό, το οποίο θα πρεπει να ευαισθητοποιηθεί και να ενδιαφερθεί πράγματι για το τι καταναλώνει αλλα και για το τι συμφέρει τον τόπο. Η χρήση των σπορέλαιων, τόνισε, όπως μάλιστα γίνεται σε μερικές περιπτώσεις με την επαναχρησιμοποίηση τους για 10/αδες φορές, δεν υποβαθμίζει μόνο γευστικά και διαιτητικά τα τηγανητά αλλα μπορει να εχει και σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία.

Συμμετοχή σε Εκθέσεις και Ημερίδες
Σημειώνεται ότι το ΔΕΠΕΚ πρόσφατα ειχε λάβει μέρος και στην Έκθεση «Αγροτικός Αύγουστος» οπου παρουσίασε για πρωτη φορά το Λογότυπο αλλα και το «Σήμα Εγγύησης» του Δικτύου που θα αποτελεί την απόδειξη για την συμμόρφωση των Μελών του με την αποκλειστική χρήση Ελαιολάδου. Επίσης στην ιδια Έκθεση παρουσίασε και Ενημερωτικό έντυπο στο οποιο αναφέρονται η διάρθρωση, οι στοχοι, τα οφέλη και οι υποχρεώσεις των Μελών καθώς και οι 30 Επιχειρησεις που υπέγραψαν το Καταστατικό.

Τέλος σημειώνεται ότι το ΔΕΠΕΚ και οι δράσεις του αποτέλεσαν θεμα εισήγησης του Δρ Νικ. Μιχελακη (Δ/ντη του ΣΕΔΗΚ) στην ημερίδα «Η Δικτύωση ως Μοχλός Ανάπτυξης των ΜΜΕ» που οργάνωσε την 17 Σεπτεμβρίου στο ΜΑΙΧ ο ΟΑΔΥΚ με συμμετοχή εκπροσώπων Υπουργείων και Πανεπιστημίων από την Γαλλία και Ιταλία.

Προσεχείς Δράσεις
Το ΔΕΠΕΚ αναμένεται ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες του με την δημιουργία και άλλων δράσεων που εχουν προγραμματιστεί στην Γ.Σ. που εγινε πρόσφατα, οι οποίες ελπίζεται ότι θα ευαισθητοποιήσουν ενα σημαντικο μέρος του Κοινού.

Ήδη άρχισε να λειτουργεί ιστοσελίδα του ΔΕΠΕΚ συνδεδεμένη στον δικτυακό τόπο του ΣΕΔΗΚ (www.sedik.gr) που εμπλουτίζεται συνεχώς. Παραλληλα προετοιμάζονται ενημερωτικά έντυπα και άλλες δράσεις προβολης ενώ σύντομα θα προκηρυχθεί και Διαγωνισμός Κρητικών Φαγητών στον οποιο εκτός από τα Μέλη του Δικτύου θα προσκληθούν να λάβουν μέρος και νοικοκυρές που επιθυμούν να παρουσιάσουν ειδικές συνταγές τους με βάση το ελαιόλαδο.