Skip to content
Δίκτυο Επιχειρήσεων Προϊόντων Ελαιολάδου Κρήτης
Αρχική Σελίδα arrow Διατροφή arrow Ελαιόλαδο και Υγεία
Ελληνική Έκδοση English Version     
Ελαιόλαδο και Υγεία

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Οι γνωστές από την ελληνική αρχαιότητα και τους πατέρες της Ιατρικής Γαληνό, Ιπποκράτη και Διοσκουρίδη, ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολάδου στην υγεία τεκμηριώνονται και επιβεβαιώνονται συνεχώς σήμερα με τις έρευνες και μελέτες της σύγχρονης Ιατρικής επιστήμης.

Μια σύνοψη των επιδράσεων του ελαιολάδου στην υγεία, βασισμένη στα στοιχεία που περιεχονται στην εργασία των Μαμαλάκη, Ζαμπέλα και Καφάτου (1994-1999) «Κρητικό Ελαιόλαδο για προαγωγή της Υγείας και την πρόληψη των ασθενειών» που περιλαμβάνεται σε έκδοση του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, παρατίθεται στην συνέχεια για μια έγκυρη γενική ενημέρωση των ενδιαφερόμενων.

Ελάττωση κινδύνου καρδιοαγγειακών παθήσεων
Η διατροφή με παρθένο ελαιόλαδο έχει τεκμηριωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων διότι:
-μειώνει την σχέση των χαμηλής και υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεινών LDL και HDL μειώνοντας τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο αφού, όπως είναι γνωστό η LDL εναποθέτει χοληστερόλη στα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες της καρδιάς συντελώντας στον σχηματισμό της αθηροσκληρωτικής πλακάς ενώ η HDL αφαιρεί την χοληστερόλη από αυτά μεταφέροντας στο ήπαρ για απέκκριση.
- μειώνει την οξείδωση της LDL μειώνοντας έτσι τον βαθμό εναπόθεσης χοληστερόλης στα αγγεία εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας του σε αντιοξειδωτικα
- ελαττώνει τους παράγοντες που προκαλούν την θρόμβωση του αίματος.

Μείωση κινδύνου από καρκίνους
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή με ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο για ένα αριθμό καρκίνων όπως του μαστού, του παγκρέατος, του στομάχου, του λάρυγγα, της ουροδόχου κύστεος και του προστάτη.

Τα συστατικά του ελαιολάδου που θεωρούνται ότι συντελούν στις αντικαρκινικές του ιδιότητες είναι βασικά η βιταμίνη Ε, το σκουαλένιο, η ρουτίνη και η σιτοστερόλη. Η βιταμίνη Ε προστατεύει αποτελεσματικά από καρκίνους όπως του στόματος, του δέρματος, του παχέος εντέρου, του πνεύμονας και του μαστού. Το σκουαλένιο ενισχύει σημαντικά την αντικαρκινική δράση διαφόρων φαρμάκων, ενώ η ρουτίνη, σε πειραματόζωα, ανέστειλε την εξέλιξη καρκίνων του παχέος εντέρου και του πνεύμονας. Τέλος η β-σιτοστερόλη, σε πειραματόζωα, επιβράδυνε την εξέλιξη νεοπλασιών στο δέρμα και στο παχύ έντερο.

Θετική επίδραση στην υπέρταση
Μελέτες απέδειξαν ότι η διατροφή με ελαιόλαδο και τα μονοακόρεστα λίπη μειώνουν την υπέρταση. Παράγοντες στους οποίους αποδίδεται η δράση αυτή του ελαιολάδου είναι η περιεκτικότητα του σε μονοακόρεστα και ο ρόλος του στην διευκόλυνση της αγγειοδιαστολής και στην απέκκριση νατρίου.

Διαιτητική αντιμετώπιση του διαβήτη
Όταν στην διατροφή υπερέχουν τα μονοακόρεστα λίπη σε σχέση με τους υδατάνθρακες, εχει αποδειχτεί οτι ελαττώνεται ο κίνδυνος για μεταβολικές επιπλοκές και οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 2.

Συγκεκριμένα έχει αποδειχτεί ότι διατροφή με τροφές πλούσιες σε μονοακόρεστα όπως είναι το ελαιόλαδο δίδει ευνοϊκότερα επίπεδα λιποπρωτεινών και βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου καλυτέρα από διατροφή πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες. Αν και ο περιορισμένος αριθμός ειδικών μελετών για επίδραση τους ελαιολάδου στον διαβήτη τύπου 2 δεν επιτρέπει οριστικά συμπεράσματα, θεωρείται αναμενόμενο ότι το ελαιόλαδο λόγω του υψηλού του περιεχομένου σε μονοακόρεστα λίπη και του πλούτου του σε αντιοξειδωτικα θα αποδειχτεί τροφή ιδιαίτερα κατάλληλη για διαβητικούς τύπου 2.

Ρόλος στην ανάπτυξη των παιδιών
Η υψηλή περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε ελαϊκό οξύ, το οποίο περιέχεται άφθονο στο ελαιόλαδο, αποτελεί ένδειξη της σπουδαιότητας του λιπαρού αυτού οξέος κατά την ανάπτυξη του βρέφους. Πρόσφατη μελέτη σε αγόρια και κορίτσια 3-8 ετών έδειξε ότι σε αντίθεση με το πλήρες γάλα, διατροφή με γάλα εμπλουτισμένο με ελαϊκό οξύ είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση της ολικής χοληστερόλης κατά 7,2% της LDL –C κατά 9,5% και των τριγλυκεριδίων κατά 13,2% και οδήγησε του ερευνητές να προτείνουν την αντικατάσταση του πλήρους γάλακτος με αποβουτυρωμένο εμπλουτισμένα με ελαιόλαδο.

Εξάλλου υπάρχουν ενδείξεις ότι η διατροφή με ελαιόλαδο αυξάνει την οστική πυκνότητα πιθανόν λόγω της ευνοϊκής επίδρασης του λαϊκού οξέος στην απορρόφηση του ασβεστίου και γιαυτό σύμφωνα με πρόσφατες διαιτητικές οδηγίες για παιδιά, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα πρέπει να καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε σχέση με τα πολυακόρεστα.

Επίδραση στη γήρανση και μακροβιότητα
Υπάρχει η θεωρητική άποψη που υποστηρίζεται και από πειραματικά δεδομένα ότι το φαινόμενο της γήρανσης προκαλείται από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στις κυταρρικές μεμβράνες, στις πρωτεΐνες, στα λιπίδια, στο RNA και στο DNA ιδιαίτερα των μιτοχονδρίων. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν ενδείξεις ότι η υπεροξείδωση μετριάζεται και η βλάβη στο μιτοχόνδριο DNA ελαττώνεται μετά από χορήγηση αντιοξειδωτικών ουσιών.

Οι ηλικιωμένοι είναι η ομάδα με τις υψηλότερες τιμές υπεροξείδωσης και τις μεγαλύτερες ανεπάρκειες σε αντιοξειδωτικά. Γιαυτο είναι πιθανό να ωφελούνται περισσότερο από την μακροπρόθεσμη χορήγηση παρθένου ελαιολάδου, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, σε επαρκείς ποσότητες.

Επίδραση στην νόσο Alzheimer
Η ελάχιστη περιεκτικότητα πολυακόρεστων λιπών στο ελαιόλαδο σε συνδυασμο με την περιεκτικοτητα του σε φυσικα αντιοξειδωτικά είναι πολύ πιθανον να προστατεύει από την νόσο Alzheimer μέσω της αναστολής του σχηματισμού ελεύθερων ριζών και της πιθανής νευροτοξικότητας.
Εξάλλου η μεγάλη περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε ακουαλένιο ίσως έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Το ελαιόλαδο, σε αντίθεση με τα ιχθυέλαια φαίνεται να μην έχει ανεπιθύμητες παρενέργειας σχετικά με την νόσο Alzheimer.