Skip to content
Δίκτυο Επιχειρήσεων Προϊόντων Ελαιολάδου Κρήτης
Αρχική Σελίδα arrow Ταυτότητα ΔΕΠΕΚ
Ελληνική Έκδοση English Version     
Ταυτότητα ΔΕΠΕΚ Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης
Βασικό κορμό του Δικτύου αυτού αποτελούν τα "Εστιατόρια Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιολάδου" τα οποία θα προσφέρουν όλα τους τα φαγητά, παρασκευασμένα αποκλειστικά με παρθένο Κρητικό ελαιόλαδο.

Στο Δίκτυο συμμετέχει και μικρός αριθμός Καταστημάτων και Εργαστηρίων που παράγουν η και διαθέτουν παραδοσιακά προϊόντα παρασκευασμένα επίσης αποκλειστικά με παρθένο Κρητικό ελαιόλαδο.

Στόχοι του Δικτύου

Το ΔΕΠΕΚ το οποίο οργανώθηκε με πρωτοβουλία και υποστήριξη του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) σε συνεργασία με τον ΟΑΔΥΚ έχει σαν κύριους στόχους:
  • Την ανάδειξη και προβολή της υγιεινής, γευστικής, ποιοτικής και πολιτιστικής άξιας του Κρητικού ελαιολάδου σαν βασικού στοιχείου της Κρητικής διατροφής.
  • Την γενικότερη ποιοτική βελτίωση του τουριστικού και ιδιαίτερα του αγροτουριστικού προϊόντος της Κρήτης από πλευράς ποιοτικής και υγιεινής διατροφής
  • Την προβολή και προώθησητων τοπικών παραδοσιακών προϊόντων (φαγητών, εδεσμάτων, παρασκευασμάτων) που έχουν σαν βάση το ελαιόλαδο.

Διάρθρωση του Δικτύου

Το ΔΕΠΕΚ αναπτύσσεται στον αγροτικό κυρίως χώρο της Δυτικής Κρήτης (Νομός Χανίων και Δυτική πλευρά Νομού Ρεθύμνου) και περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες επιχειρήσεων:

1. Εστιατόρια Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιολάδου (ΕΑΧΕ) στα οποία περιλαμβάνονται Εστιατόρια και Ταβέρνες που έχουν κατά βάση παραδοσιακό χαρακτήρα και τα φαγητά που προσφέρουν, περιλαμβανομένων όλων των τηγανητών, παρασκευάζονται αποκλειστικά με παρθένο Κρητικό ελαιόλαδο.

2. Καταστήματα Εμπορίας Παραδοσιακών Προϊόντων Ελαιολάδου (ΚΕΠΠΕ) στα οποία περιλαμβάνονται Καταστήματα που διαθέτουν τυποποιημένα παραδοσιακά προϊόντα που έχουν σαν βάση ή περιέχουν παρθένο Κρητικό ελαιόλαδο (διάφορα εδέσματα, παραδοσιακά γλυκά, πάστες από ελιές, βρώσιμες ελιές, παξιμάδια, βουτήματα, σαπούνια και καλλυντικά ελαιολάδου κ.α) καθώς και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας κατά προτίμηση ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΠΒΓ τυποποιημένο σύμφωνα με τους ισχύοντες Κοινοτικούς Κανονισμούς.

3. Εργαστήρια Παραδοσιακών Προϊόντων Ελαιολάδου (ΕΠΠΕ) στα οποία περιλαμβάνονται εργαστήρια που παρασκευάζουν η και διαθέτουν παραδοσιακά Κρητικά προϊόντα (διάφορα ζυμαρικά, γλυκά, πάστες απο ελιές, βρώσιμες ελιές, παξιμάδια, βουτήματα, σαπούνια και καλλυντικά ελαιολάδου κ.α) με χρήση παρθένου Κρητικού ελαιολάδου.

Υποχρεώσεις και Οφέλη των Μελών

Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που συμμετάσχουν στο δίκτυο βασικά είναι: Η χρησιμοποίηση μόνο ελαιόλαδου στην παρασκευή όλων των προϊόντων τους, η αποδοχή των έλέγχων και η εφαρμογή των συστάσεων που προβλέπονται από το Καταστατικό και η καταβολή ετήσιας εισφοράς για την κάλυψη μέρους των δαπανών του δικτύου.

Τα οφέλη των καταστημάτων αυτών είναι: Η παροχή ειδικού σήματος εγγύησης της αποκλειστικής χρήσης ελαιολάδου (όπως το εικονιζόμενο στο φυλλάδιο αυτό), η προβολή των Καταστημάτων και της ιδιότητας τους για αποκλειστική χρήση ελαιολάδου, η τεχνική υποστήριξη τους με οδηγίες και σεμινάρια και η δυνατότητα για ανάπτυξη συνεργασιών για από κοινού προμήθειες ελαιολάδου με μειωμένο κόστος.

Σήμα Εγγύησης

Οι επιχειρήσεις που προτίθενται να συμμετάσχουν στο ΔΕΠΕΚ και υπέγραψαν το Καταστατικό του, αναφέρονται στον πίνακα που ακολουθεί. Υπογραμμίζεται όμως ότι τα πραγματικά εγγυημένα από το ΔΕΠΕΚ Μέλη του ως προς την τήρηση των υποχρεώσεων τους και ειδικά εκείνη της αποκλειστικής χρήσης ελαιολάδου είναι μόνο εκείνα που κατέχουν το πρωτότυπο σήμα εγγύησης (όχι φωτοτυπία) που χορηγεί το ΔΕΠΕΚ για κάθε έτος χρήσης, υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο.